České firmy marně shánějí zaměstnance, jejich šéfové upínají své naděje k robotům

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Archiv

Robot společnosti ABB
Nový domácí robot Keecker
Robot se nadšeně vrhl k prezidentovi Putinovi.
Robot Siemens míchá na brněnském výstavišti drinky.
Robot
6
Fotogalerie

Nezaměstnanost v Česku byla v lednu 3,8 procent, což je nejnižší hodnota od roku 1998. Podle průzkumu poradenské společnosti PwC se 89 procent lídrů českých firem letos nejvíce bojí právě nedostatku kvalifikovaných pracovníků. Nejen proto se chystají více investovat do inovací, digitalizace a technologií. 

„Čím dál větší důraz na digitální technologie a robotizaci by ve svém důsledku měl vést ke snížení nákladů a k lepší kvalitě a dále částečně pomoci vyřešit problém s nedostatkem pracovní síly, kterého se v současnosti obává 89 procent generálních ředitelů,“ říká Jiří Moser z PWC.

Největší příležitost k růstu budou mít podle průzkumu investice do inovací. Až 42 procent šéfů českých firem vidí perspektivu v robotice a 31 procent v rozšíření cloudových služeb, od kterých si slibují snížení nákladů. Pro více než čtvrtinu firem se pak v následujících letech stane významnou umělá inteligence a internet věcí.

Zaměstnanci, kterých je nyní stejně nedostatek, se svého nahrazení roboty příliš bát nemusejí. „Protože to nudné a jednoduché budou dělat roboti, měli by z toho benefitovat i sami zaměstnanci, kteří se budou moci soustředit na zajímavější práci s větší přidanou hodnotou,“ dodává Moser.

Podle něj mají čeští šéfové letos největší obavy z toho, že je nedostatek lidí s potřebnými znalostmi a dovednostmi, což může ohrozit jejich podnikání. Bez práce bylo zhruba 289 tisíc lidí, volných míst přibylo na téměř 231 tisíc.

Nezaměstnanost v Česku v lednu stoupla na 3,9 procenta z prosincových 3,8 procenta. Jde o nejnižší lednovou nezaměstnanost od roku 1998. Meziročně nezaměstnanost stále klesá, loni v lednu činila 5,3 procenta.

Českého průzkumu názorů generálních ředitelů se během posledního čtvrtletí 2017 zúčastnilo 141 vedoucích představitelů nejvýznamnějších společností působících na českém trhu.