Českému Švýcarsku předčasná storna v hotelích ještě více ublíží. Často přitom nejsou nutná

Mariina vyhlídka, jedna z nejznámějších v oblasti Jetřichovic

Mariina vyhlídka, jedna z nejznámějších v oblasti Jetřichovic Zdroj: region-ceskesvycarsko.cz

Růžovský vrch neboli Děčínská Fudžijama je nejvyšším bodem Českého Švýcarska.
Vyhlídka Belvedér je nejstarší vyhlídkou v Českém Švýcarsku.
Kyjovské údolí se táhne od obce Kyjov k zaniklé osadě Zadní Doubice.
4
Fotogalerie

Provozovatelé penzionů a jejich rodiny bojují s ohněm od neděle 24. července v řadách dobrovolných hasičů. Až se požár podaří uhasit, budou se někteří potýkat s dalšími problémy – Češi totiž hromadně stornují rezervace na měsíce dopředu. „Teď ruší všichni, protože si myslí, že už je to tady spálená země, kde to tři roky až pět let bude vypadat hrozně, ale tak to není. Pravčická brána a Hřensko jsou jen zlomkem toho, co lze v Českém Švýcarsku vidět, a mnoho zajímavých míst je zcela mimo zasaženou oblast,“ uvedl majitel hotelu U Zeleného stromu Richard Vech.

V janovském penzionu Pastis, který provozuje Jana Zachulová, jsou lidé ubytovaní zatím jen do soboty. „Přijeli vlastně v tom nejhorším, ale vždy se dá vymyslet výlet a všichni to tu s námi na místě vydrželi. Ti, co měli přijet po nich, však všichni odmítli. Někteří chtěli prostě vidět Pravčickou bránu,“ uvedla. Na výlety ubytované bere mimo jiné na Belvedér, do Kyjovského údolí, Krásné Lípy, České Kamenice nebo do Nového Boru.

„Manžel je dobrovolný hasič 25 let. Klukovi je právě 25 let a od 18 pomáhá. Mají každý vlastní práci, podnikají, a stejně tam od neděle jsou. Přicházejí se jen vysprchovat a vyspat. Se vším švihli a pomáhají. Bydlíme v Janově, potřebujeme, aby nám to Janov nezasáhlo. Jsou tu rodiče, tchyně s tchánem, švagrová. Jsme tu všichni. Nevím ani, kam bychom šli,“ uvedla. Věří však, že díky nově nasazené hasicí technice se podaří udržet oheň pod kontrolou.

„Nejprve byl dva roky covid a teď tohle. Manžel má naštěstí svoji práci, ale kdybychom se měli živit penzionem, tak se neuživíme. Tohle je letní sezona, v zimě tu není ani noha. A to máme ještě dobré, že na domu nemáme dluhy, ale jsou tady provozovatelé v nájmu a to je potom průšvih. Když zavřou, nebudou mít na nájmy,“ doplnila Zachulová.

Podle dalších oslovených provozovatelů se cena pronájmu penzionů v oblasti pohybuje podle lokality od 40 do 60 tisíc měsíčně, a to bez energií a záloh. Všichni oslovení přitom potvrdili, že nehledě na vzdálenost od požáru jsou rezervace rušeny nejen v srpnu, ale až do říjnového konce sezony.

Jen v obci Janov, kde se hotel U Zeleného stromu a penzion Pastis nacházejí, je celoročně volně přístupná rozhledna na Janovském vrchu. Obec se zachovanou lidovou zástavbu roubených domů s hrázděnými patry nabízí k vidění i pozdně barokní kapli Jana Křtitele nebo historický větrný mlýn holandského typu.

Mimo zasaženou oblast jsou v národním parku i Růžovský vrch, Vlčí hora, Jeskyně víl, Brtnický hrádek nebo zmiňované Kyjovské údolí. „Nejvíce by nám ve zbytku sezony pomohlo, kdyby lidé rezervace nerušili a chtěli poznat i všechna ta další krásná místa, které jim můžeme nabídnout,“ doplnil Vech.

Video placeholde
Plán Česka při odstavení dodávek plynu • Videohub