Česko by kvůli brexitu přišlo až o deset miliard ročně, tvrdí analýza

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Fabio Venni via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Případné vystoupení Velké Británie z EU by českou ekonomiku v dlouhodobém horizontu mohlo připravit o 3,7 až 10,4 miliardy korun ročně, tedy o 0,08 až 0,23 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Deloitte. V horizontu dvou let by pak byl dopad na Česko 0,09 až 0,15 procenta HDP.

„Rozhodnutí Velké Británie vystoupit z EU by nemělo dopad jen na její ekonomiku, ale také na ostatní země. Nejvíce jsou vůči britské ekonomice exponovány sousední země a malé otevřené ekonomiky: Irsko, země Beneluxu, skandinávské země a ekonomiky střední a východní Evropy, včetně ČR,“ uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Studie Deloitte přitom vychází z analýz britského ministerstva financí. Podle první, která se zabývá krátkodobými dopady, by v horizontu dvou let byl HDP Velké Británie o 3,6 procenta nižší než v případě setrvání v EU. Pesimističtější varianta počítá s poklesem HDP o šest procent.

Podle druhé britské analýzy, která se zabývá dlouhodobým dopadem, by byl britský HDP po 15 letech nižší o 3,4 až 4,3 procenta nižší. V takovém případě by ovšem měla Británie zůstat jako Norsko součástí jednotného evropského trhu. Pokud by Britové spoléhali jen na členství ve Světové obchodní organizaci nebo uzavřeli bilaterální smlouvy s ostatními zeměmi, dopad by byl ještě větší.

Hlavní analytik Conseq Investment Management Martin Lobotka upozornil, že mnohem závažnější dopad brexitu může být politický. Pokud totiž Británie z EU odejde, prolomí podle Lobotky tabu stálosti evropského projektu a vzroste pravděpodobnost, že se k ní v budoucnu někdo přidá. „Tato pravděpodobnost bude o to větší, oč lépe se Británii mimo EU ve srovnání s očekáváním povede. Právě proto se domnívám, že Francie i Německo nebudou chtít s Británií po odchodu jednat v rukavičkách a ´norský´ model spolupráce nebude na stole,“ uvedl.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar uvedl, že brexit by byl pro český byznys velmi nepříjemný. „Ztratili bychom spojence, se kterým v Bruselu bojujeme proti přílišné byrokracii a přebujelé regulaci, které dusí podnikatelskou aktivitu v Evropě,“ uvedl.

Omezený dopad

Podle nedávné studie Raiffeisenbank by přímý dopad případného vystoupení Británie z EU na tuzemskou ekonomiku byl omezený, v horizontu dvou až tří let by mohl snížit ekonomický růst o několik desetin procentního bodu. Recese by Česku ani v extrémním případě úplného výpadku obchodu s Británií ale nehrozila.

Analytici Komerční banky již dříve uvedli, že by vystoupení Británie z EU mohlo v případě nejhoršího možného scénáře připravit Česko o 38 miliard korun z evropských fondů. Současně by úplný výpadek vzájemného obchodu a služeb mohl snížit růst ekonomiky o 1,9 procentního bodu. Podle nich je ovšem takový scénář, který počítá s úplným přetrháním obchodních vazeb a zastavením plateb Británie do EU rozpočtu, málo pravděpodobný.