Česko je z nových členských zemí EU nejvíce konkurenceschopné

Výroba pohonů pro jaderné reaktory ve Škoda JS.

Výroba pohonů pro jaderné reaktory ve Škoda JS. Zdroj: Anna Vackova

V aktuálním žebříčku ekonomické konkurenceschopnosti se na první místo posunul Hongkong následovaný Švýcarskem, na třetí pozici se propadly dříve vedoucí Spojené státy. Česká republika postoupila o dvě příčky na 27. místo, takže je nově nejkonkurenceschopnější ekonomikou mezi novými členskými zeměmi EU.

Nové vydání žebříčku konkurenceschopnosti 61 ekonomik světa dnes zveřejnil švýcarský institut IMD.

Česká ekonomika je podle IMD atraktivní díky kvalifikované pracovní síle, nákladové konkurenceschopnosti, úrovni vzdělanosti a spolehlivé infrastruktuře. Ke zlepšení přispěl rychlý růst české ekonomiky v roce 2015, výrazně pozitivněji vyhodnotili respondenti pozici Česka i v oblasti veřejných financí, vzdělávání a produktivity a efektivity. K mírnému zlepšení přispěl i posun v infrastruktuře a kvalitě institucionálního rámce.

Pozici České republiky oslabovaly oblasti jako legislativa pro podnikání a trh práce. Porovnání s ekonomikami na špičce žebříčku ukazuje, že cestou k dalšímu růstu konkurenceschopnosti by mělo být další zlepšování a zpřehlednění regulace a institucí.

==== Pořadí konkurenceschopnosti ====

Světové pořadí konkurenceschopnostiSvětové pořadí konkurenceschopnosti|IMD

Zdroj: IMD

„V případě Hongkongu hrál hlavní roli závazek podporovat příznivé podnikatelské prostředí, v případě Švýcarska pak kombinace malé velikosti ekonomiky a snahy o orientaci na kvalitu,“ komentoval čelo žebříčku ředitel střediska IMD pro konkurenceschopnost ve světě Arturo Bris.

Ze zemí EU se nejvýše umístilo Švédsko, které postoupilo z 9 na 5. pozici. V první desítce byly i Dánsko (6. místo), Irsko (7. místo) a Nizozemsko (8). Velká Británie si mírně polepšila (18), naopak Německo kleslo na 12. místo. Francie, Španělsko, Itálie a Portugalsko skončily až ve druhé polovině žebříčku. Lotyšsko, Slovensko a Slovinsko sice skončily na nižších pozicích, avšak dosáhly výrazně lepšího meziročního zlepšení (o šest pozic).

Pozice evropských zemí se tak celkově zlepšila díky výraznějšímu zlepšení ve střední a východní Evropě a mírnému pozitivnímu posunu v západní Evropě. Naopak Asie zaznamenala pokles konkurenceschopnosti. Ze zemí BRICS získaly vyšší pozici Indie (41), Rusko (44) a Jihoafrická republika (52), zhoršení zaznamenaly Brazílie (57.) a Čína (22.). Na posledním 61. místě mezi srovnávanými ekonomikami skončila opět Venezuela.

Žebříček konkurenceschopnosti IMD sestavuje již více než 25 let a vychází z analýzy více než 340 kritérií, která vedle statistických dat zahrnují výsledky průzkumu mezi více než 5400 manažery. Spolupracujícím odborným partnerem IMD za ČR je Národohospodářský ústav AV ČR, jehož součástí je institut CERGE-EI.