Česko má dostat pokutu za Faltýnkův střet zájmů

Jaroslav Faltýnek ve Sněmovně

Jaroslav Faltýnek ve Sněmovně Zdroj: Foto Blesk - Jakub Poláček

Jaroslav Faltýnek ve Sněmovně
Jaroslav Faltýnek ve Sněmovně
Jaroslav Faltýnek ve Sněmovně
Andrej Babiš gratuluje 1. místopředsedovi Jaroslavovi Faltýnkovi
Šéf poslanců Jaroslav Faltýnek na sněmu hnutí ANO
15
Fotogalerie

Evropská komise zjistila pochybné rozdělování dotací pro holding Agrofert českého ministra financí a vicepremiéra Andreje Babiše, což Českou republiku přijde na 22 milionů korun, napsal portál Echo24. Komise verdikt nepotvrdila a uvedla, že prověřování ze strany Bruselu ještě neskončilo. Informaci ovšem posléze potvrdil Státní intervenční zemědělský fond České televizi.

Evropská komise na tvrdí, že řízení ještě probíhá. "Posuzování shody pokračuje. Jsme v pravidelném kontaktu s českými úřady a očekáváme, že procedura skončí do konce dubna 2017," sdělila tisková služba komise.

Rovněž uvedla, že nehledě na to, co píší česká média, komise obecně dbá na práva auditovaných tím, že nezveřejňuje podrobnosti k případu do ukončení prověrky. "Neposkytujeme komentář k žádným případům, které ještě nebyly rozhodnuty," zdůraznila tisková služba.

Podobně se na pravidelné polední tiskové konferenci komise vyjádřil Daniel Rosario, mluvčí eurokomisaře pro zemědělství Phila Hogana.

"Zůstáváme v kontaktu s odpovědnými orgány dotyčné země, v tomto případě České republiky, v průběhu celé procedury. Tato komunikace může mít různé formy a už to nebudu podrobněji komentovat," odpověděl Rosario na otázku, zda komise do Prahy odeslala dopis, na který se server Echo24 odvolává.

Echo24 tvrdí, že unijní prověrka ukázala, že bývalý člen představenstva holdingu Agrofert a nynější místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek se při rozdělování dotací dopustil střetu zájmů, což Evropská komise potrestala takzvanou korekcí ve formě dvou procent z přidělené částky.

Střet zájmů nastal tím, že Faltýnek byl člen představenstva holdingu a zároveň na rozdělování dotací dohlížel jako člen dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF). Experti Evropské komise zdůrazňují, že střet zájmů existuje i tehdy, pokud Faltýnek sám neudělal nic nesprávného, uvádí Echo24.