Český zemědělský vývoz do Ruska loni vzrostl, embargu navzdory

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Český agrární vývoz do Ruska v období od ledna do konce listopadu loňského roku vzrostl ve srovnání s předchozím rokem o 22 procent na 2,75 miliardy korun. Od srpna, kdy Rusko vyhlásilo na dovoz řady důležitých položek embargo, sice tempo růstu mírně zpomalilo, přesto i v tomto období činil růst 15 procent. Vyplývá to z údajů ministerstva zemědělství (MZe).

Podle českých výrobců je však nepříznivý dopad embarga spíše druhotný. V důsledku přebytku na evropském trhu klesají ceny komodit, rostou také dovozy levného zboží do ČR.

Během srpna až listopadu 2014 vzrostla hodnota zemědělského a potravinářského vývozu do Ruska z předloňských 834 na 962 milionů korun. „Z českého vývozu byly ruskými opatřeními nejvíce zasaženy mléčné produkty a potravinové přípravky,“ řekl mluvčí MZe Hynek Jordán. Růst vývozů tak táhly položky jako výživa pro zvířata, pivo, násadová vejce, mák, cukrovinky nebo slad.

Ruské embargo: EU přišla o pět miliard
Rusko zakázalo na počátku srpna dovoz vybraných zemědělských a potravinářských produktů z Evropské unie, USA, Austrálie, Kanady a Norska v reakci na západní protiruské sankce. Podle Evropské komise zasáhlo ruské embargo zemědělskou produkci z EU v hodnotě pěti miliard eur.

Druhotný dopad: do Česka míří levné zboží určené Rusku

„Daleko rozsáhlejší problém je druhotný efekt ruských sankcí, kdy se na náš trh dostává levnější potravinářské zboží ze zemí, které byly exportně orientovány právě na Ruskou federaci,“ uvedla mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová. Citelný dopad embarga podle ní pocítili zejména ovocnáři a zelináři. Komora zároveň odhaduje, že na bilanci zahraničního obchodu s Ruskem se v prosinci, který zatím není v celních statistikách zahrnut, negativně projevil pád rublu.

„Propad tržeb v sektoru mléka a mléčných výrobků v současné době není způsoben pouze ruským embargem, ale také celkovým propadem cen na trhu s mlékem a mléčnými výrobky,“ řekl Jordán. Propad cen je podle něj ovlivněn mimo jiné nadprodukcí mléka na světovém trhu. Očekávaný propad tržeb u jablek dosahuje zhruba 300 milionů korun, u zeleniny zhruba 180 milionů korun.

Čeští pěstitelé chtějí 13 milionů jako odškodné

Evropská unie uvolnila na pomoc zelinářům a ovocnářům finanční pomoc. Čeští pěstitelé v jejím rámci nárokují zhruba 13 milionů korun.

Tuzemští zemědělci a potravináři odhadovali loni krátce po vyhlášení embarga, že do konce roku přijdou přímo na tržbách o 250 až 300 milionů korun. Propad cen v důsledku přetlaku zboží na unijním trhu jim mohl způsobit až miliardové škody. O kolik na tržbách loni skutečně přišli nemají prý výrobci zatím spočítáno.