Českým firmám chybí čtvrt milionu lidí, ministr Jurečka chce zapojit vězně i roboty

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka Zdroj: ČTK / Šulová Kateřina

Firmám v Česku chybějí lidé na 249 tisíc míst. Jedna ze sedmi českých firem tento problém uvádí jako hlavní bariéru růstu, nedostatek lidí podle nich brzdí rozvoj ekonomiky. Vyplynulo to z analýzy ministerstva práce a sociálních věcí. Ministr Jurečka chce digitalizovat, podporovat návraty z rodičovské dovolené nebo zapojit vězně. 

Kdyby tato místa byla obsazena, jen na odvodech v průměrné výši u jednotlivých profesích by přinášela navíc 45 miliard korun do státního rozpočtu, uvedl při dnešním představení výsledků analýzy volných pracovních míst a zaměstnávání cizinců ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Výrazná poptávka je po manuálních profesích, prioritně lidé chybí v podpůrné administrativě, těžbě, veřejné správě. Firmám i institucím podle Jurečky chybějí nejen zaměstnanci pro manuální práci, ale také vysokoškoláci. Vedle tradičních odvětvích poptávajících zaměstnance jako je pohostinství, není dostatek lidí například i ve zdravotnictví.

Jako smysluplné a dlouhodobé východisko vidí Jurečka robotizaci a digitalizaci, ale také podporu časnějších návratů z rodičovské dovolené či zlepšení mobility zdravotně znevýhodněných tak, aby se mohli vrátit do otevřeného pracovního trhu. Posledně jmenovaná skupina tvoří zhruba 6000 lidí. Další cestou je zrychlení cesty vysokoškoláků na pracovní trh.

Kapacitu několika tisíc lidí, kteří by pracovnímu trhu pomohli, vidí Jurečka také ve vězeňských zařízeních. Přínosem by podle něj bylo zejména snížení počtu lidí, kteří trest vykonávají přímo ve věznicích.

Jurečka také připomněl, že vláda se nedávno dohodla na navýšení kvóty pro zahraniční pracovníky o 20 tisíc. Kromě tradiční spolupráce s postsovětskými státy zmiňuje ministerstvo například i Vietnam, Filipíny či Mongolsko.

Zástupci firem kritizují na současné právní úpravě o pobytu cizinců dlouhé lhůty, které jim ztěžují zaměstnávání lidí z jiných zemí. Ministerstvo vnitra začalo v létě vypořádávat připomínky k novému zákonu o vstupu a pobytu cizinců, jeho hlavním cílem je digitalizace agendy.

Systém by měl umožnit podání na úřad elektronicky, cizinci i jejich garanti by měli mít přístup ke všem informacím na jednom místě, měl by také umět sám upozorňovat lidi na důležité termíny. Pokud zákon projde legislativním procesem, měla by část platit od poloviny roku 2025, zbytek od ledna 2026.

Ke konci června bylo v Česku podle zprávy o migraci ministerstva vnitra za druhé čtvrtletí letošního roku registrováno více než milion cizinců. Více než 551.000 jich bylo z Ukrajiny, téměř 120 tisíc ze Slovenska a 67 tisíc z Vietnamu, vedle dalších také 12 tisíc z Mongolska.