Předčasný důchod je stále hitem, nemusí se ale vyplatit. Za rok mají být podmínky výhodnější

Důchody (ilustrace)

Důchody (ilustrace) Zdroj: E15 (Midjourney)

Na Českou správu sociálního zabezpečení se v těchto dnech valí masivní vlna tisíců žádostí o dřívější penzi. Zpravidla šedesátníci a lidé mírně přesahující tento věk chtějí dosáhnout na více peněz pomocí stávajících pravidel, která od října přestanou platit. Motivuje je také to, že by šli na odpočinek až pět let před řádným termínem. Novela zákona o důchodovém pojištění tuto lhůtu o dva roky zkracuje. Ministerstvo práce a sociálních věcí odhaduje, že příští rok vzrostou penze mnohem výrazněji než letos. Nabádá proto žadatele, aby s rozhodnutím počkali.

Rekordní nápor předčasných důchodců zažilo Česko loni, za celý rok jich přibylo přes 80,5 tisíce. Přestože finanční lákavost tohoto postupu je už minulostí, zájem se blíží loňským číslům. „Jdu se zeptat, jestli se mi to vyplatí, a případně si zafixuji ty staré podmínky. V říjnu to prý už nepůjde,“ říká žena ve frontě před pobočkou sociální správy ve Vysočanech. Ostatní čekající souhlasně přikyvují, přišli z podobných důvodů.

Člen Národní ekonomické rady vlády Petr Janský tyto pohnutky chápe. „Podáním žádosti nelze nic zkazit. Lidé si otevřou možnost, ale k ničemu se nezavážou. Mohou si to v klidu promyslet,“ uvádí.

Pro využití dosavadních pravidel je nutné požádat o vyměření dřívější penze s odloženou výplatou, a to vyplněním a podáním formuláře Uplatnění nároku na dávku důchodového pojištění. „I potom lze dál pracovat a s konečným rozhodnutím několik měsíců počkat,“ potvrzuje důchodový poradce Martin Kohoutek.   

Z finančního hlediska však podle Janského není vůbec jisté, zda se letos odchod z ekonomicky aktivního života vyplatí. „Záleží na mnoha proměnných. Mimo jiné na tom, kolik roků danému člověku zbývá do řádného termínu,“ dodává.   

Ministerstvo práce a sociálních věcí varuje před unáhleností. „Co se může zdát z určitého úhlu pohledu jako velmi lákavé, může být ve výsledku velkým zklamáním. A to nejen z hlediska financí,“ uvádí úřad.

Starobní penze přiznané ještě letos narostou červnovou mimořádnou valorizací v průměru o čtyři procenta. Avšak v roce 2024 to podle aktuálního odhadu ministerstva bude o devět procent. „Důchody přiznané v roce 2024 budou vyšší, tudíž bude finančně výhodnější požádat si o důchod až příští rok,“ tvrdí rezort práce.

V polovině roku mělo podle údajů České správy sociálního zabezpečení trvale sníženou penzi téměř 700 tisíc lidí z 2,36 milionu starobních důchodců. Průměrná pobíraná částka při odchodu na odpočinek v řádném termínu činila 20 233 korun. U předčasných výměr to bylo v průměru 18 398 korun.

„Předčasný důchod není nic výhodného, pobíraná částka se trvale krátí. Je to něco, co bylo potenciálně výhodné na konci loňského roku pro určitou skupinu klientů,“ upřesňuje šéf sociální správy František Boháček.

Loňský nebývalý zájem o dřívější penzi spustily dvě mimořádné valorizace důchodů způsobené vysokou inflací, které vyšroubovaly příjmy seniorů o několik tisícikorun nahoru. Počet žádostí raketově stoupl hlavně v listopadu a prosinci. Letošní vlnu patrnou už na jaře naopak vyvolala chystaná vládní omezení, s jejichž podpisem váhal prezident Petr Pavel.

Kabinet předpokládal, že úprava zákona začne platit od září, nakonec to bude o měsíc později. Tím se možnost využít dosavadní pravidla prodloužila. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) odhadl, že se o to pokusí kolem deseti tisíc lidí, což podle něj zvedne příští rok výdaje penzijního systému až o čtyři miliardy korun.