Chceme euro a zákaz kouření. TOP 09 vyráží do voleb

TOP 09 zahájila předvolební kampaň

TOP 09 zahájila předvolební kampaň Zdroj: Simanek Vit

Český stát jako právní stát s důrazem na svobodu, s tím jde do předčasných voleb strana TOP 09, která dnes oficiálně zahájila kampaň. Přijetí eura, finanční spoluúčast studentů na vysokoškolském vzdělání, zdravý životní styl nebo slučování ministerstev jsou další body, které mají přilákat voliče.

Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga se pravicová strana zaměřila hlavně na dlouhodobé směřování České republiky. „Český stát musí existovat jako právní stát, který především hájí svobodu. Svoboda a právo je základ našeho státu. A na tomto je tento program postavený,“ řekl na úvod kampaně Schwarzenberg.

Současnou vládu úředníků jmenovanou prezidentem Zemanem označil za „pololegitimní“. „Z čeho mám strach, je se zase rozšiřující 'jednání v předklonu' v naší zemi. Z toho mám největší strach, že se zase rychle, bystře a ohebně přizpůsobujeme nové moci,“ uvedl Schwarzenberg. Volební hesla strany jsou „Víme, kam jdeme“ a „Víme, co chceme“.

Kalousek: Euro chceme

Místopředseda strany Miroslav Kalousek uvedl, že chce TOP 09 během příštího volebního období stanovit závazný termín přijetí eura. „Přijetí eura přinese více užitku než nákladů,“ poznamenal. K přijetí evropské měny by podle něj mohlo dojít v letech 2018 nebo 2020.

TOP 09 řadí mezi své další priority také oblasti školství a kultury. Slibuje, že právně posílí postavení učitelů či více zahraničních pobytů pro středoškolské studenty. Navrhuje mimo jiné to, aby více středoškoláků strávilo alespoň jedno pololetí na zahraniční škole.

ilustrační fotoilustrační fotoČeští studenti by měli studovat v zahraničí

Strana prosazuje ve svém programu také zdravý životní styl. Plánuje preventivními opatřeními potlačovat kouření, přílišnou konzumaci alkoholu a přejídání. Počítá se zvyšováním spoluúčasti pacientů na zdravotních službách. Navyšování by ale mělo být podle TOP 09 „sociálně citlivé“.

TOP 09 slibuje zrušení stropů pro mateřskou, její výše by se měla odvíjet od výdělku matky před nástupem na mateřskou. „Otevřeme diskusi o možnosti společného sociálního pojištění obou manželů,“ uvádí program. Podle něj by pak manželé například mohli mít stejné nároky na výplatu.

TOP 09: Menší pravomoci pro Zemana

Podle očekávání se vymezuje proti prezidentovi Milošovi Zemanovi, chtěla by v Ústavě upravit jeho pravomoci. V úvodní kapitole programu TOP 09 zdůrazňuje, že je Česko republikou parlamentní, a ne prezidentskou, a že bude bránit dodržování ústavního pořádku. „Je-li to nezbytné, promítneme ducha Ústavy ČR do psaného textu,“ píše v programu.

TOP 09 kampaň odstratovala před pražským Michnovým palácem, investovat do ní chce 50 milionů korun. „Hon na voliče“ se má nést v duchu komunikace a dialogu na úkor billboardových ploch. Strana kvůli výdajům na svých stránkách zveřejnila transparentní volební účet. Na kampani se podílí i tým z prezidentské kampaně Karla Schwarzenberga.

Ve středu kampaň zahájila také ODS, dnes odpoledne představí svůj program KDU-ČSL.