Chci novou stranu. Peake už chystá registraci

Petr Nečas, Karolína Peake

Petr Nečas, Karolína Peake Zdroj: profimedia.cz

Vicepremiérka Karolína Peake a lidé, kteří spolu s ní v úterý a dnes opustili Věci veřejné, v nejbližší době požádají o registraci nového politického subjektu. Peake to řekla novinářům po schůzce s těmi exčleny VV, kteří stojí na její straně.

Ani po zatím posledním jednání ale Peake nechtěla zveřejnit, kolik poslanců zvolených za Věci veřejné stojí na její straně s tím, že finální číslo nejprve oznámí premiérovi Petru Nečasovi.

„Řešíme procesní záležitosti vzniku nové politické strany, ať už je to otázka vzniku webových stránek nebo podání registrace nové politické strany,“ řekla Peake.

Kdo se zatím k platformě Peake připojil:

Poslanci
Martin Vacek
Dagmar Navrátilová
Viktor Paggio
Lenka Andrýsová
Jana Suchá
Jiří Rusnok
Ministři
Pavel Dobeš
Kamil Jankovský

Rezignaci na post vicepremiérky premiéru Nečasovi nenabídla, i když si uvědomuje, že je ve vládě za stranu Věci veřejné, ze které vystoupila. „Přistoupili jsme k řešení, že vznikne podpora této vládě se stávajícími ministry a poslanci, kteří ji podporují,“ dodala. Zda požádá vláda o důvěru, záleží podle ní na premiérovi. „Takové hlasování je vždy potvrzením mandátu vládě, když nastanou nějaké pochybnosti,“ uzavřela Peake.

Peake počítá s podporou místních sdružení pražské organizace Věcí veřejné, údajně se k nově vznikající straně spontánně přihlásily. „Že bych se snažila přetahovat Věci veřejné na svoji stranu, to aktivně nečiním,“ tvrdí vicepremiérka.

K platformě kolem vicepremiérky Karolíny Peake, které by ve vládní koalici mohlo nahradit VV, se podle dosavadních informací hlásí šest dalších poslanců. Přidat by se k nim podle informací ČTK mohli ještě dva další. Do klubu VV a sněmovny se chce naopak vrátit exministr školství Josef Dobeš, a to proto, aby neuvolnil místo ve sněmovně ministrů pro místní rozvoj Kamilu Jankovskému. Ten se hlásí k Peake.

S odchodem z VV váhá poslanec Radim Vysloužil. V poslední době podporoval setrvání VV ve vládě a přikláněl se k politice, kterou prosazovala Peake. Zatím ale nepotvrdil, že ji bude následovat. Dalším poslancem, jehož setrváním si VV nejsou jisté, je starosta Litvínova Milan Šťovíček. Do klubu VV se naopak chce podle informací serveru iHned.cz vrátit exministr Dobeš, který počátkem dubna oznámil, že se stranou končí, proto nezaplatil členské příspěvky. Zvažoval i svůj odchod ze sněmovny, v tom případě by ho v poslaneckých lavicích nahradil Jankovský, který se hlásí k Peake. Nové uskupení by tam mělo o hlas víc.

„Ten člověk je abnormálně nemorální. Věci veřejné už dvakrát zradil, nejprve osnoval puč s Kristýnou Kočí, teď se připojil ke Karolíně Peake. Tomuhle člověku rozhodně nechci mandát přenechat,“ řekl Dobeš na Jankovského adresu serveru. Ministrům za VV jde podle něj pouze o udržení ve funkcích.