Chládka prý na ministerstvu školství nahradí Valachová

Kandidátkou na ministryni školství by se měla stát náměstkyně ministra pro legislativu a lidská práva Kateřina Valachová (na archivním snímku z 11. března 2014). Několik zdrojů blízkých premiérovi Bohuslavu Sobotkovi 4. června ČTK řeklo, že je připraven na místo končícího ministra Marcela Chládka navrhnout ženu. Valachová přitom podle těchto zdrojů zůstává nyní jedinou ženskou kandidátkou.

Kandidátkou na ministryni školství by se měla stát náměstkyně ministra pro legislativu a lidská práva Kateřina Valachová (na archivním snímku z 11. března 2014). Několik zdrojů blízkých premiérovi Bohuslavu Sobotkovi 4. června ČTK řeklo, že je připraven na místo končícího ministra Marcela Chládka navrhnout ženu. Valachová přitom podle těchto zdrojů zůstává nyní jedinou ženskou kandidátkou. Zdroj: CTK

Kandidátkou na ministryni školství by se měla stát náměstkyně ministra pro legislativu a lidská práva Kateřina Valachová. Několik zdrojů blízkých premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) dnes řeklo, že Sobotka je připraven na místo končícího ministra Marcela Chládka (ČSSD) navrhnout ženu. Valachová přitom podle těchto zdrojů zůstává nyní jedinou ženskou kandidátkou.

Sobotka zatím informaci nepotvrdil. Svého kandidáta chce nejprve v pátek odpoledne představit prezidentu Miloši Zemanovi. Mluvčí vlády Martin Ayrer dnes řekl, že se ministerský předseda k záležitosti do páteční schůzky na Hradě vyjadřovat nebude.

I když se původně hovořilo o řadě kandidátů na ministra, rozhodoval Sobotka v posledních dnech především mezi dvěma - Valachovou a prorektorem Univerzity Karlovy Stanislavem Štechem. Pro Valachovou přitom mohlo hrát i to, že by se stala druhou ženou za ČSSD v současné vládě. Strana dlouhodobě prosazuje větší zastoupení žen v politice.

Marcela Chládka chce Sobotka odvolat, protože podle něj nesplňuje přísné nároky na výkon funkce. Odvolání ministra navrhl na konci minulého týdne v souvislosti s údajnou šikanou zaměstnanců na úřadu. Chládek ji popírá a z útoku na svou osobu obviňuje šéfa hnutí ANO a vicepremiéra Andreje Babiše. Dnes se Chládek sejde s prezidentem. Zeman zatím neřekl, zda a případně kdy návrh na odvolání ministra přijme.

Kateřina Valachová (38)
Datum narození: 15. září 1976
Vzdělání: Právnická fakulta Masarykovy univerzity v Brně (2001), doktorský studijní program (správní právo) absolvovala tamtéž v roce 2006.
Současná pozice: náměstkyně ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera (od února 2014), ředitelka Sekce Legislativní rady vlády (od 2014).
Předchozí kariéra: právnička na Magistrátu města Brna (2001-2002); vedoucí analytického oddělení Kanceláře veřejného ochránce práv (2003-2004); vedoucí právního odboru Kanceláře veřejného ochránce práv (2004-2012); ředitelka legislativního odboru Kanceláře Senátu (2013-2014).
Ostatní:
- Specializovala se na ústavní a správní právo.
- Letos byla členkou komise pro výběr náměstka pro státní službu.
- Jako náměstkyně se podílela na přípravě služebního zákona.
- Do roku 2014 byla deset let členkou Výboru Rady vlády pro lidská práva.
- V letech 2006-2014 externě vyučovala na Právnické fakultě Masarykovy univerzity
- Mluví německy a anglicky.

Marcelův vzestup a pád. Autor řady scestných nápadů na školství končí