Zeman odvolání ministra Chládka nebude zdržovat, návrhu prý vyhoví

Marcel Chládek

Marcel Chládek Zdroj: CTK

Prezident Miloš Zeman vyhoví žádosti a odvolá ministra školství Marcela Chládka (ČSSD), ačkoliv to prý původně neměl v plánu. Ministr Chládek ho však přesvědčil. Končící šéf resortu školství to oznámil po společné schůzce s hlavou státu na Pražském hradě.

Odvolání navrhl na konci minulého týdne premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v souvislosti s údajnou šikanou zaměstnanců na úřadu. Chládek, který šikanu popírá, podle předsedy vlády už nesplňuje přísné nároky na výkon funkce.

Končící ministr: Požádal jsem prezidenta, aby návrh přijal

„Ta schůzka trvala hodinu a půl. Začala tím, že pan prezident řekl, že nechce přijmout návrh na mé odvolání,“ sdělil novinářům po setkání Chládek. „Já jsem pana prezidenta požádal, aby tento návrh přijal,“ uvedl také.

Prezidentovi pak vyložil čtyři hlavní důvody, proč o to žádá. Nechce prý poškodit vládu ani sociální demokracii a podporuje stabilitu ve školství. Za čtvrtý důvod označil svou rodinu. Hlavu státu nakonec přesvědčil.

„Pan prezident mi řekl, že naprosto chápe mé důvody. Řekl, že mi vyhoví, že tedy odstupuje od toho svého původního návrhu a že udělá ten krok, že po jednání s panem premiérem učiní odvolání a jmenování nového ministra,“ uvedl Chládek. Předpokládá, že ho Zeman odvolá a jmenuje nového ministra zřejmě v pátek, kdy chce Sobotka prezidentovi nového kandidáta představit. Koho premiér upřednostňuje, mu ale prý neřekl.

Nahradí ho Valachová?

Sobotka za prezidentem zamíří v pátek. Chce mu představit svého kandidáta na ministerský post. Kandidátkou by se prý měla stát náměstkyně ministra pro legislativu a lidská práva Kateřina Valachová. Chládek dnes označil všechny kandidáty, o nichž se v souvislosti s funkcí mluvilo, za kvalitní.

Chládek dnes také ujistil, že od oznámení o svém konci v čele ministerstva neudělal žádné personální změny a ani je ve zbytku svého úřadování neplánuje. Znovu odmítl nařčení z nevhodného chování k podřízeným. Pozastavil se přitom nad tím, že jedna ze spolupracovnic, které se údajně slovně dotknul během působení na úřadě Středočeského kraje, ho poté následovala na ministerstvo školství.