Chlapec, kvůli kterému Břeclav ovládly protiromské nálady, si útok vymyslel

Protestní pochod v Břeclavi

Protestní pochod v Břeclavi Zdroj: ctk

Přesně před měsícem v Břeclavi vyvolával rozvášněný dvoutisícový dav hesla jako „Radnice spí, cikán vraždí“, „Zastavme cikánský teror“ či „Cikáni do práce!“. To vše kvůli patnáctiletému chlapci, kterého prý brutálně napadli Romové. Po několika změnách chlapcových výpovědí a rozhodujícím výslechu na detektoru lži nakonec dnes policie oznámila, že chlapec si útok vymyslel.

Ukázalo se, že zranění, kvůli nimž přišel o ledvinu, si způsobil pádem z výšky. Na zábradlí v bytovém domě předváděl gymnastický cvik. Útok si hoch vymyslel, protože se prý bál reakce matky. Výsledek vyšetřování dnes v Brně oznámil novinářům šéf vyšetřovatelů Luděk Blahák.

Policisté tak případ údajného útoku odloží - jednoduše proto, že se nestal. Policisté zatím neupřesnili, zda proti chlapci nebo svědkům podniknou nějaké další právní kroky, například kvůli křivé výpovědi. Policie při prověřování původní výpovědi vyslechla desítky svědků. „Byli jsme v bludném kruhu,“ připustil Blahák.

Podle první výpovědi zbili chlapce tři útočníci, údajně Romové. Událost pak okamžitě vyvolala v Břeclavi silné protiromské nálady včetně velké demonstrace, kterou pořádalo radikální uskupení Dělnická mládež, a které na ni pozvalo také předsedu Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáše Vandase.

Chlapec dnes spolu s jedním svědkem vypovídal na detektoru lži, který prokázal, že původní informace se nezakládají na pravdě. Následně všichni zúčastnění změnili původní výpověď, na které byli domluvení a dosud se jí všichni drželi.

V okamžiku úrazu byl na místě kromě zraněného ještě jeden jeho vrstevník a dvě dívky. Další svědek znal pravdu od přímých účastníků. „Chlapec se před dívkami asi předváděl,“ uvedl Blahák. Vzepřel se na zábradlí v 8. patře, ale cvik nezvládl a spadl o patro níž. „Tam narazil do zábradlí a zranil si ledvinu. Naštěstí se ale zachytil a nespadl až dolů,“ řekl Blahák. Hoch podle něj mohl zemřít. Matka chlapce je podle Blaháka zdrcená, věřila mu do poslední chvíle.

Klukovina?

Starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý (ČSSD) označil za dobrou zprávu to, že příčinou zranění není brutální útok. Hoch smyšlenou výpovědí „udělal hloupost“, z níž si vezme ponaučení, míní starosta. „Přeji mu, aby se co nejdříve dostal zpátky do normálního života,“ řekl ČTK Ryšavý.

Neonacismus v Česku sílí (ilustrační foto)Neonacismus v Česku sílí (ilustrační foto)|ctkPodle odborníků na extremismus jsou v Česku zhruba čtyři tisíce militantních neonacistických aktivistů, přičemž tvrdé jádro je asi čtyřsetčlenné

Chlapec strávil v nemocnici asi dva týdny. Lékaři mu museli odebrat ledvinu, měl poraněná také játra a slezinu. Chlapcův zdravotní stav se postupně zlepšuje, po prázdninách se chce vrátit do školy.

Podle původní výpovědi napadli chlapce tři muži, zřejmě Romové, protože jim nechtěl dát cigaretu. Později chlapec připustil, že Rom mohl být pouze jeden z pachatelů. Server iDnes.cz přišel také s hypotézou, že hoch prodal útočníkům nekvalitní marihuanu, což rodina ihned popřela.

O sílícím extremismu u nás i v Evropě čtěte:

Břeclavská radnice čelila po události kritice veřejnosti. Při demonstraci podpořilo domnělou oběť útoku asi 2000 lidí. Břeclavští si stěžovali na problematické soužití s Romy a vysokou kriminalitu.

Radnice po údajném útoku zaměstnala druhého romského koordinátora a rozhodla o investici do kamerového systému. Městská policie rozčlenila Břeclav na pět okrsků. V každém z nich je nově strážník-revírník, který je v užším kontaktu s občany. Romů je ve městě asi 500. „Věříme, že teď se situace uklidní,“ uvedl Josef Michálek z břeclavské kriminálky.