Chovanec: Schůzka v Lánech byla naprosto hloupá, svolal ji Hašek

Zleva místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, statutární místopředseda strany Michal Hašek a předseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc vystoupili 31. října v Lidovém domě v Praze na briefingu po zasedání grémia ČSSD.

Zleva místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, statutární místopředseda strany Michal Hašek a předseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc vystoupili 31. října v Lidovém domě v Praze na briefingu po zasedání grémia ČSSD. Zdroj: CTK

Místopředseda ČSSD Milan Chovanec míní, že utajovaná povolební schůzka v Lánech s prezidentem byla propagandistická. Místopředseda strany Michal Hašek prý chtěl ukázat, že má tým lidí z vedení sociální demokracie. Podle něj Hašek setkání s hlavou státu také inicioval.

„Ta schůzka byla naprosto hloupá. Podle mě byla propagandistická, nic víc, aby Michal Hašek ukázal, že má nějaký tým,“ uvedl Chovanec v České televizi. Podle něj chtěl Hašek, který je rivalem šéfa strany Bohuslava Sobotky, také ukázat, že dokáže dovést lidi z vedení sociální demokracie.

Chovanec si podle svých slov myslel, že ho večer po volbách zve prezident Miloš Zeman. Kdo se schůzky zúčastní, zjistil prý až před ní.

„Když jsem dojel do Lán, tak jsem nabyl dojmu, že ta schůzka nebyla zvána panem prezidentem. Pan prezident řekl u stolu, ke kterému jsme zasedli: 'Vy jste tu schůzku iniciovali, tak si pojďme povídat'. Tak jsem ztratil iluze, že jsem byl pozván panem prezidentem,“ řekl Chovanec.

Textovku s pozvánkou posílal Hašek

Dodal, že textovou zprávu s pozváním dostal od Haška. Podotkl, že to potvrdil i další z účastníků schůzky Zdeněk Škromach. Prezidentům kancléř Vratislav Mynář v týdnu uvedl, že se sociální demokraté na schůzku nahlásili a chtěli diskutovat o výsledcích voleb.

Hašek dnes na otázku ČTK, zda jednání inicioval, neodpověděl. „Jakékoliv setkání s hlavou státu, absolvoval jsem jich několik s Václavem Klausem i Milošem Zemanem, beru jako důvěrné a na rozdíl od Milana Chovance nepovažuji za vhodné je veřejně komentovat,“ uvedl jen.

O utajení prý nežádal

Chovanec tvrdí, že jednání nevybočovalo ze standardní politické diskuse. Popřel, že by jeho utajení žádal on. Uvedl prý jen, že by se schůzka dala špatně vyložit. Požadavek na utajování neslyšel ani od hlavy státu, dodal.

ČSSD se po volbách snaží udržet jednotu. Ve straně jsou dvě křídla - Sobotkovo a Haškovo. Situaci vyostřila právě lánská schůzka. Předsednictvo ČSSD pak Sobotku odvolalo z vyjednávacího týmu o vládě a vyzvalo ho k rezignaci.

Dvojvládí skončí na ústředním výboru

Podle Chovance toto rozhodnutí vyvolalo ve straně katarzi. Vyšlo totiž najevo, že se špičky ČSSD bez Sobotky tajně sešly s prezidentem. Následné grémium ČSSD ale podpořilo Sobotku, jenž má zatím jako jediný mandát o sestavení vlády.

Chovanec míní, že dvojvládí skončí 10. listopadu na jednání ústředního výkonného výboru v Praze a Sobotka se pak stane premiérem.