Chrenek dal Fischerovi na kampaň devět milionů

Tomáš Chrenek

Tomáš Chrenek Zdroj: Euro - Jan Rasch

Tomáš Chrenek, spolumajitel Třineckých železáren, se stal dalším sponzorem prezidentské kandidatury Jana Fischera. Chrenek se rozhodl věnovat jako soukromá osoba na kampaň Jana Fischera finanční dar ve výši 9 milionů korun. "Jedná se o osobní příjmy Tomáše Chrenka po řádném zdanění, a dar splňuje přísná pravidla pro financování kampaně Jana Fischera," uvedla Jana Víšková, mluvčí kanceláře Jana Fischera.

„Velmi si příspěvku pana Chrenka vážím. Bude využit na úhradu zařízení, materiálu a služeb, nezbytných pro realizaci volební kampaně,“ uvedl k daru Jan Fischer. Stejně jako ostatní sponzorské příspěvky bude i tento připsán na transparentní účet „Jan Fischer 2013“. Transakce se na účtu projeví v nejbližších době.

„Je to dar na podporu dobré věci. Dosáhl jsem ve svém podnikání určité úrovně, a proto budu ze svých prostředků z úspěšného podnikání podporovat věci veřejného zájmu nejen v oblasti neziskových a charitativních nebo kulturních projektů, ale poskytl jsem i tento konkrétní dar Janu Fischerovi na jeho volební kampaň,“ uvedl ke svému daru Tomáš Chrenek.

Také čtěte:

Fischer v Evropské bance skončí, s kampaní mu pomůže Soukup

Třinecké železárny loni dosáhly zisku 1,337 miliardy korun

„Moje podpora Janu Fischerovi je výrazem mého zájmu o veřejné záležitosti. Poskytl jsem ji transparentně a veřejně. Jan Fischer je pro mne nejdůvěryhodnější z kandidátů. Prokázal, že je schopen uspět jak v čele české vlády, tak významné mezinárodní instituce, a získat si respekt české veřejnosti i uznání odborníků,“ dodal Chrenek.

Jan FischerJan Fischer|profimedia.cz

Jan Fischer

Někdejší premiér Jan Fischer začátkem července oficiálně zahájil sběr podpisů, které jako nestranický uchazeč potřebuje pro svou kandidaturu na prezidenta republiky.

Fischer zároveň oznámil, že rezignuje na funkci viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD). S kampaní Fischerovi bude pomáhat majitel firmy Médea Jaromír Soukup, jenž dříve pomáhal mimo jiné ČSSD či poslankyni Olze Zubové, a který také vlastní časopisy Týden, Instinkt a Profit.

Tomáš Chrenek

Řídí a spoluvlastní Třinecké železárny. Ty se loni vrátily k zisku a vydělaly 1,337 miliardy korun. Firma vyrobila nejvíce oceli z podniků v České republice. Kromě železáren Chrenek spoluvlastní Barrandovské ateliéry a TV Barrandov. Dále miliardář založil největší tuzemský soukromý řetězec zdravotnických zařízení, skupinu Agel. Ta působí zejména v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Z Agelu se před pěti lety vyčlenila síť soukromých ordinací Moje ambulance, která má přes dvě desítky poboček a snaží se expandovat v obchodních centrech.

Tomáš ChrenekTomáš Chrenek|E15 Eduard Erben