Chudoba ohrožuje v EU čtvrtinu lidí, Češi jsou na tom nejlépe

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Blazek, E15

Chudobou nebo sociálním vyloučením je ohrožena čtvrtina občanů Evropské unie. Nejméně jich je v České republice, kde jich je pouze 14,8 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Přes 40 procent lidí ohrožených chudobou mají Rumunsko a Bulharsko.

Celkově je v Evropské unii sociálním vyloučením ohroženo 24,4 procent obyvatel, což je 122 milionů lidí. Jejich počet tak zůstává oproti minulému roku téměř nezměněný. Je ale vyšší než například v roce 2008, kdy bylo chudobou ohroženo 23,8 procenta občanů Evropské unie.

Ohrožení sociálním vyloučením znamená, že se dotyčný ocitl v jedné ze tří rizikových situací. Je ohrožen chudobou i po vyplacení sociálních dávek, trpí velkým materiálním nedostatkem nebo žije v domácnosti s velmi nízkou výdělečnou činností.
Počet takto postižených od roku 2008 tři roky po sobě mírně stoupal a od roku 2013 prakticky stagnuje.

Česko je premiantem

Loni byla chudobou nebo sociálním vyloučením ohrožena více než třetina obyvatelstva ve třech zemích. Jsou jimi Rumunsko (40,2 procenta), Bulharsko (40,1) a Řecko (36). Naopak třemi premianty jsou Česko, Švédsko (16,9 procenta) a Nizozemsko (17,1). Podle statistik Česko patří v Evropě dlouhodobě k zemím s nejnižším podílem ohrožených.

V období mezi lety 2008 a 2014 podíl obyvatel ohrožených chudobou podle očekávání nejvíc vzrostl v Řecku: o 7,9 procenta. Následují Španělsko (o 4,7 procenta) a Kypr (o 4,1). Naopak nejvíce se podíl lidí ohrožených chudobou snížil v Polsku (o 5,8 procenta), v Rumunsku (o čtyři procenta) a na Slovensku (o 2,2 procenta).

Statistika Eurostatu

Chudoba v EUChudoba v EU | Eurostat