Chyby za 90 milionů. Ministerstvo školství špatně vykázalo majetek

peníze

peníze Zdroj: profimedia.cz

Ministerstvo školství podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) loni špatně vyúčtovalo zhruba 90 milionů korun. Například špatně vykázalo darovaný majetek. Chybovalo i při vedení účetnictví a sestavení závěrečného účtu, účetní závěrky a finančních výkazů za rok 2012.

Opomenulo například některé závazky plynoucí ze smluv. Nesrovnalosti podle kontrolorů představují jen čtyři procenta z takzvané hladiny významnosti, což je nejvyšší přijatelná míra nesprávností.

Celková přijatelná míra chyb v účetnictví byla stanovena na 2,4 miliardy korun, takže objem nalezených nesprávností je minimální, uvedl NKÚ. Vyúčtovávání navíc komplikovaly pracovníkům ministerstva podle kontrolorů nejasnosti v předpisech.

„U ministerstva školství byla možnost vyjádřit se ke spolehlivosti údajů účetní závěrky limitována stavem právních předpisů v oblasti účetnictví v roce 2012. Vlivem jejich nejednoznačnosti dochází k situacím, kdy jsou vybrané účetní jednotky nuceny přistoupit k účetním postupům na základě svých vlastních výkladů a aplikací předpisů,“ uvedl ředitel odboru komunikace NKÚ Jaroslav Broža.

Kvůli tomu se NKÚ nevyjadřoval při nynější kontrole ke správnosti účtování položek v celkové výši 49 miliard korun. „V roce 2012 totiž přetrvávala nedostatečná úprava oblasti předfinancování výdajů státního rozpočtu, které mají být později uhrazeny z prostředků rozpočtu Evropské unie,“ sdělil Broža. „Nejednoznačnost a nejasnost aplikace účetních předpisů v této oblasti nejsou dávány k tíži ministerstva školství,“ doplnil.

Účetní závěrku ministerstva školství prověřoval NKÚ už posedmé. „Částka celkových nesprávností se v jednotlivých letech snižovala. Oproti tomu ale narůstá částka, ke které se NKÚ z důvodu přetrvávajících nejasností a nejednoznačností předpisů nevyjadřuje,“ poznamenal Broža.