Čižinský odstupuje z čela Prahy sobě. Politickou stranu povede zřejmě Scheinherr

Jan Čižinský

Jan Čižinský Zdroj: E15 Michael Tomeš

Jedna z nejvýraznějších postav pražské politiky Jan Čižinský chce po letech vedení Prahy sobě odstoupit z jejího čela. Činí tak v době, kdy se z městského hnutí, které muselo pro svou kandidaturu sbírat před každými volbami podpisy, stává oficiálně politická strana. Novým předsedou Prahy sobě se stane patrně bývalý náměstek pro dopravu Adam Scheinherr.

„Už dávno nejsme lokální hnutí, rozrostli jsme se a po celé Praze získali 96 mandátů. Svou energii chceme zužitkovat co nejlíp. Logickým závěrem je přerod do pražské městské strany,“ uvedl Čižinský, který se chce nyní více soustředit na svou práci starosty Prahy 7.

Straníci budou svého předsedu volit na kongresu v polovině března. Do vedení strany kandiduje kromě Scheinherra také pražský zastupitel Petr Zeman, který v minulém volebním období zastával pozici předsedy magistrátního výboru pro územní rozvoj. Uvnitř strany, která je již zaregistrovaná u ministerstva vnitra a právě do ní vstupují členové, má však největší podporu právě bývalý náměstek pro dopravu.

„Bolelo mě se dívat, jak se projekty, které jsme spustili, začínají zadrhávat, zatímco je Praha sobě v opozici,“ řekl Scheinherr, jehož funkci zastává v nynější koalici pirátský exprimátor Zdeněk Hřib. „Praha potřebuje politiky, kteří věci dokážou odpracovat a dotáhnout ke skutečnému výsledku. Osobně jsem nesl zodpovědnost za dopravu a za jedno volební období jsme zvládli v Praze rozjet tolik miliardových staveb jako nikdy předtím. Na rekonstrukci Barrandovského mostu, rozjezdu staveb tramvajových tratí, metra D a dalších jsme ukázali, že za námi výsledky jsou,“ dodal politik.

Adam ScheinherrAdam Scheinherr|Jiří Koťátko

Jeho oponent a zároveň dlouholetý spolupracovník Petr Zeman chce zase poukázat na problematiku územního rozvoje a bydlení. „V Praze sobě jsem od úplného začátku. Záleží mi na tom, jakou další cestou Praha sobě půjde, a chci také přiložit ruku k dílu. Svou kandidaturou chci nasvítit pro mne důležitá témata – pražská sídliště, kterým se jako hrdý patriot Černého Mostu dlouhodobě věnuji, územní rozvoj a veřejný prostor.“

Straníci si od nového vedení slibují nejen čerstvý vítr, ale i třeba konec střetu zájmů, kterému čelil Čižinský. Tomu političtí oponenti vyčítali, že lobboval za zájmy městské části i na magistrátní úrovni. Prahu sobě zakládal Čižinský před šesti lety právě s Adamem Scheinherrem a Petrem Zemanem. „Získal jsem je pro myšlenku měnit věci zevnitř a díky tomu jsme nejen přátelé, ale posledních pět let i nejbližší spolupracovníci. Práce obou si nesmírně vážím, magistrát v nich získal skutečné odborníky. Naprosto rozumím tomu, proč chtějí vzít věci pořádně do rukou, a vážím si toho,“ doplnil Čižinský.