ČNB: Ekonomika je možná v horším stavu, než se předpokládalo

Kamil Janáček, ČNB

Kamil Janáček, ČNB Zdroj: Robert Zlatohlavek, E15

Pokud se dnešní předběžné údaje o vývoji ekonomiky ve třetím čtvrtletí potvrdí, je ekonomika v poněkud horším stavu, než Česká národní banka předpokládala. Uvedl to dnes na twitterovém účtu ČNB člen bankovní rady Kamil Janáček. Jeho vyjádření je neobvyklé, centrální banka totiž standardně předběžné odhady, které neobsahují strukturu vývoje ekonomiky, nekomentuje.

Janáček dodal, že předběžné údaje o HDP ukazují spíše na přítomnost, rozhodně neumožňují sofistikovanější úvahy o budoucím vývoji.

Hrubý domácí produkt podle předběžného odhadu ČSÚ v letošním třetím čtvrtletí mezičtvrtletně klesl o 0,5 procenta a meziročně dokonce o 1,6 procenta. Analytici přitom po předchozím čvrtletí, kdy se česká ekonomika po roce a půl dostala z nejdelší reces v historii, očekávali další růst a oživení. Dnešní odhad proto označili za „ledovou sprchu“.

Na druhou stranu dnešní údaje podle řady ekonomů ospravedlňují minulý týden zahájené devizové intervence ČNB. Centrální banka začala intervenovat minulý týden ve čtvrtek a vyvolala tím diskuse mezi odbornou i laickou veřejností. ČNB chce oslabit korunu a držet kurz poblíž hranice 27 korun za euro, podle guvernéra ČNB Miroslava Singera to bude nejméně rok a půl.

Hlavní přínos devizových intervencí vidí ČNB v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly mnohem větší v případě deflace. Krok kritizovala řada ekonomů, podnikatelů, prezident Miloš Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus. Naopak premiér v demisi Jiří Rusnok uvedl, že intervence domácí ekonomice pomohou.