ČNB: Režim intervencí pokračuje, HDP prý letos poroste o 2,4 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Ryan Poplin via Flickr

Bankovní rada České národní banky bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz koruny poblíž hodnoty 27 korun za euro. Zároveň dnes rada nechala úrokové sazby na historických minimech. Banka rovněž zlepšila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,4 procenta. Naopak zhoršila výhled růstu hrubého domácího produktu pro příští rok na tři procenta.

Dnešní zasedání rady o nastavení měnové politiky bylo prvním, kterého se ve funkci guvernéra účastnili Jiří Rusnok a členové bankovní rady Vojtěch Benda a Tomáš Nidetzký. Funkcí se ujali 1. července.

Bankovní rada dnes zopakovala, že závazek ohledně kurzu koruny považuje za jednostranný. To znamená, že ČNB nepřipustí posílení kurzu na úrovně, které by už nebylo možné interpretovat jako „poblíž hladiny 27 korun za euro“. Takovému posílení ČNB brání automatickými a potenciálně neomezenými intervencemi, tedy prodejem korun a nákupem cizích měn. Při oslabení měny nad 27 korunza euro ČNB nechá kurz pohybovat podle nabídky a poptávky na devizovém trhu.

V předchozí květnové prognóze ČNB počítala letos s růstem české ekonomiky o 2,3 procenta a v roce 2017 o 3,4 procenta. V roce 2018 by podle odhadů měla ekonomika růst o tři procenta.

Devizové intervence spustila ČNB kvůli obavě z deflace. Na trhu zpočátku centrální banka působila několik dnů a nakoupila devizy v hodnotě zhruba 200 miliard korun, tedy asi sedm miliard eur. Následně kurz nad 27 korunami za euro držel trh. Další intervence provedla centrální banka loni v červenci a pokračovala v nich i v dalších měsících. Podle dostupných statistik celkem do konce letošního května intervenovala za zhruba 546 miliard korun.