Co vyvážet a kam? Hospodářská komora chystá plán exportu

Kontejnery v hamburském přístavu

Kontejnery v hamburském přístavu Zdroj: ctk/AP

Ministerstvo průmyslu a obchodu spolupracuje s Hospodářskou komorou (HK) a dalšími úřady na nové koncepci podpory exportu. Ta mimo jiné spočívá ve vytvoření seznamu položek, které jsou čeští výrobci schopni exportovat a o které by byl zájem, a ve vytvoření seznamu zemí, kam lze produkty exportovat.

Na mítinku ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka to uvedl viceprezident HK ČR Bořivoj Minář. „Chtěli bychom tomu dát řád. Nový koncept spočívá v tom, že bychom chtěli určit, co exportovat, kam exportovat a jak exportovat,“ uvedl.

V případě seznamu položek určených na export Minář uvedl, že komora je schopna shromáždit na expertní seznam 30 až 40 položek. Zároveň to podle něj neznamená, že by jen výrobce dané položky byl exportérem, tím může být více firem.

Dále by komora chtěla vytvořit seznam zemí, kam lze produkty určené na export vyvézt. „Naše vývozní strategie se tak bude opírat o produkty,“ upozornil Minář. Komory zároveň chce menší firmy naučit exportovat, a proto podle Mináře připraví sérii exportních konferencí v jednotlivých krajích.

Česká republika má nyní schválenou exportní strategii do roku 2020. Ta definuje 12 prioritních zemí (např. Brazílie, Čína, Indie, Rusko, USA nebo Vietnam) a jmenuje rovněž skupinu zájmových zemí, kterých je 25.