ČSSD bude o koalicích vyjednávat hlavně s KSČM a KDU-ČSL

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Sociální demokracie bude v krajích o povolebních koalicích vyjednávat v první řadě s KSČM a KDU-ČSL. "Tam, kde jsme byli první na pásce, budeme chtít hejtmana," řekl novinářům předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Jeho strana prohrála pouze v Libereckém a Ústeckém kraji, vedení ČSSD v těchto regionech by proto mělo z prohry vyvodit politickou odpovědnost. Ačkoli sociální demokraté uhájili většinu v krajích, říkají, že slaví "střízlivě".

Vyjednávání o krajských koalicích podle Sobotky už začala, vedou je lídři jednotlivých kandidátek. Sobotka říká, že není stoupencem vytváření velkých koalic a bude spíše proti tomu, aby v krajích vznikly koalice ČSSD s ODS.

Podle předsedy Senátu Milana Štěcha voliči ukázali, že chtějí, aby se na vládě v krajích podíleli i komunisté, bude tedy teď na nich, aby ukázali, zda něco umí, nebo ne. Komunistická strana se už podle něj „historicky poučila“. „Nechceme, aby se tady vládlo s TOP 09, aby se tady vládlo s ODS,“ vzkázali voliči podle místopředsedy Sněmovny za ČSSD Lubomíra Zaorálka.

Sobotka uvedl, že na spolupráci v krajích se nevztahuje takzvané bohumínské usnesení, ve kterém si ČSSD zakázala spolupráci s komunisty. O tom, zda by mělo být usnesení dodrženo, podle něj rozhodnou až případné sněmovní volby. Upozornil, že stále platí rukavice hozená vládě, podle které by se hlasování o novém složení Poslanecké sněmovny mohlo konat už na jaře příštího roku. Voliči dnes podle Sobotky ukázali, že vládu ODS a TOP 09 nechtějí.

Velké oslavy navečer oranžoví neplánovali, šampaňské v Lidovém domě letos neteče, i když strana ve volbách zvítězila. Pouze pro kamery politici předvedli přípitek. Definitivní vítězství chtějí oslavit až za týden, kdy skončí druhé kolo senátních voleb. V porovnání s minulými volbami sociální demokraté na volebním štábu šetří, nenabídli ani obligátní volební guláš.

Výsledky sčítání sledovali politici odděleně od novinářů za zavřenými dveřmi. Po sečtení naprosté většiny okrsků v nynějších krajských volbách je jasné, že ČSSD vyhraje v šesti krajích, na prvním místě je také v dalších čtyřech. KSČM má jedno vítězství jisté, v dalším kraji je na prvním místě. Také ODS má jedno vítězství jisté. Na prvním místě ve svém kraji jsou stále Starostové pro Liberecký kraj.