ČSSD loni hospodařila s přebytkem 27 milionů, letos půjde do minusu

Volební kampaň ČSSD

Volební kampaň ČSSD Zdroj: CSSD

Hospodaření ČSSD v loňském nevolebním roce skončilo ziskem zhruba 27 milionů korun. V předchozím roce 2014, v němž se konaly obecní a senátní volby, strana vykázala schodek 47,5 milionu korun. I pro letošní volební rok ČSSD počítá se schodkem ve výši zhruba 15 milionů korun, řekl její místopředseda Martin Starec.

Od dárců strana loni dostala jen zhruba 1,8 milionu korun, což podle Starce představovalo jen jedno procento příjmů strany. Největší příjmy měla strana ve formě státních příspěvků na činnost, a to zhruba 133,3 milionu korun.

Na členských příspěvcích získala přes 18 milionů korun a za pronájem a prodej majetku zhruba 21 milionů korun. Nejvyšší vydání měla strana na svůj provoz 81 milionů korun, na mzdy 150 zaměstnanců šlo zhruba 65,7 milionu korun.

Straně se podle Starce povedlo snížit závazky u akciové společnosti Cíl, kterou vlastní, o tři miliony korun na 159,65 milionu korun. Podobně strana snížila o 27 milionů korun na 46,84 milionu korun dlužnou částku na kontokorentním účtu.

Dary straně se pohybovaly v řádech tisíců až desetitisíců korun. Výjimkou byl Ludvík Urban, který ČSSD věnoval 174 039 korun. Z firem pak nejvyšší peněžní částku - 50 tisíc korun - dala pražská společnost B. G. M. Managers. Největší nepeněžitý dar ve formě občerstvení za 87 840 korun poskytla straně společnost Coca-Cola HBC Česká republika.