ČSSD otevře výběr kandidátek, bude na nich 40 procent žen

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Na výběru sociálnědemokratických kandidátů do voleb se napříště mají podílet všichni straníci, nikoliv jen špičky partaje. Na kandidátkách pro krajské a sněmovní volby pak bude nejméně 40 procent žen. Rozhodlo o tom vnitrostranické referendum, jehož výsledky dnes ČSSD zveřejnila. Referendum je závazné a strana podle něj v příštím roce změní své stanovy. Bude také usilovat o omezení kumulace funkcí.

Podle předsedy strany a premiéra Bohuslava Sobotky referendum ukázalo, že ČSSD je živoucí organizmus a moderní strana. Radost má jak z účasti na hlasování, tak z jeho výsledku.

Padesátiprocentní účast

Referenda se zúčastnilo 11 783 ze 22 577 sociálních demokratů, což je 52,19 procenta. Na to, aby hlasování bylo závazné, se ho musela zúčastnit alespoň čtvrtina straníků. Jasně se přitom vyjádřili pro rozšíření okruhu lidí, kteří budou rozhodovat o kandidátkách, a pro omezení kumulace funkcí, když pro bylo 88,76, respektive 92,51 procenta hlasujících.

Nejtěsnější byl výsledek u otázky o větším zastoupení žen na kandidátkách, kde pro bylo 51,79 procenta, a proti 48,21 procenta hlasujících. „Překvapilo mě velmi mile to, že se více než polovina členů vyjádřila pro vyšší zastoupení žen. Tohle byla věc, která byla v sociální demokracii silně diskutována,“ řekl k tomu Sobotka.

Nové stanovy ve volbách 2016

Konkrétní změny stanov navrhne vedení strany na podzim, sjezd o nich rozhodne v březnu příštího roku a poprvé se uplatní při krajských a senátních volbách v roce 2016. Sociální demokracie by referendum mohla podle Sobotky využít i v budoucnosti, například při schvalování hlavních programových cílů pro příští parlamentní volby nebo pro výběr kandidáta do prezidentských voleb.

Kumulaci funkcí se sociální demokraté pokusí zabránit návrhem zákona. Nejprve ho chtějí předjednat v koalici. Uvnitř strany již koluje návrh čtveřice hejtmanů, kteří požadují změnu ústavy, tak aby do budoucna nebyl poslanecký mandát slučitelný s výkonem funkce ministra, hejtmana, starosty nebo primátora.

Otázky, k nimž se členové ČSSD vyjádřili v referendu:
1. Souhlasím s tím, aby podle stanov ČSSD o konečné podobě kandidátní listiny pro volby do zastupitelstva obce, města, kraje, Senátu a Poslanecké sněmovny rozhodovali v přímém hlasování všichni členové ČSSD v příslušném volebním obvodu?
2. Souhlasím s tím, aby podle stanov alespoň 40 procent všech kandidátů na kandidátkách do zastupitelstva kraje a Poslanecké sněmovny tvořily osoby opačného pohlaví?
3. Souhlasím s tím, aby ČSSD navrhla zákonem omezit kumulaci placených veřejných funkcí?