ČSSD: Zaměstnanci mají mít třetinu míst v dozorčích radách firem

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Zdroj: ctk

Sociální demokracie požaduje třetinové zastoupení zaměstnanců v dozorčích radách akciových společností a dále pak valorizaci příspěvku na péči o deset procent během příštího roku. Shodlo se na tom předsednictvo ČSSD.

Marksová uvedla, že příspěvek na péči se nezvyšoval už osm let. Podle představ její strany by proto měl od července příštího roku stoupnout o deset procent. Koalice o návrhu bude ještě jednat.

Ministryně se na tiskové konferenci vrátila i ke středečnímu jednání kabinetu, který se neshodl na návrhu o předčasném odchodu do důchodu pro horníky v hlubinných dolech. Poznamenala, že ji překvapila argumentace ministra financí Andreje Babiše (ANO), kterou nepovažovala za vůbec relevantní.

Policisté, učitelé a hasiči mají dostat přidáno

Babiš, který požaduje, aby se na opatření podílel i majitel dolů, podle ministryně neustále opakoval, že návrh podporuje OKD. Problematika je ale podle ní širší. Návrh, k němuž se vláda vrátí, počítá s tím, že by všichni horníci, kteří dělají pod zemí a odpracovali určitý počet směn, odcházeli do penze o pět let dříve než ostatní pracující.

Předsednictvo ČSSD dnes vyjádřilo vedle tohoto návrhu podporu také zvýšení platů policistů, učitelů, hasičů a dalších zaměstnanců veřejného sektoru od listopadu letošního roku a zdravotních pracovníků od ledna 2016.

Širší vedení strany dále požádalo ministry ČSSD, aby urychlili práci na návrzích zákona o neziskových organizacích ve zdravotnictví a zákona o sociálním bydlení. Strana žádá své poslance, aby při projednání novely loterijního zákona podpořili navýšení peněz na sport z výnosu zdanění hazardu a rovněž vyčlenění peněz na prevenci patologického hráčství.