CzechInvest pomůže startupům s prvními krůčky v nových projektech

Budova Czechinvest

Budova Czechinvest Zdroj: CzechInvest, CC-BY-3.0, wikimedia.org

Možná už na podzim se začínající čeští podnikatelé budou moci začít přihlašovat do poradenského programu CzechStarter. Ten bude jedním z několika projektů pro startupy, které v současné době připravuje agentura CzechInvest. Finance zajistí evropské fondy, účastníkům se nabídne podpora až ve výši 195 milionů korun.

Agentura chce podnikatelům poskytnout služby, které je bude podporovat v různých fázích vývoje firmy. Na začátku má být projekt CzechStarter, v němž začínající byznysmeni budou po sedm měsíců moci získávat rady od zkušenějších kolegů a další poradenské služby. „To by ji mělo pomoci nasměrovat jejich podnikání, nastavit byznys plán a připravit se na případný vstup rizikového kapitálu,“ napsala serveru E15 tisková mluvčí CzechInvestu Petra Menclová.

Pokračovat bude i nadále projekt CzechAccelerator, který firmám poskytuje kancelářské prostory a mentoring například v americkém technologickém centru v Silicon Valley. Programem prošla například společnost Corinth, která pro Windows Store Microsoftu vytvořila 3D výukovou aplikaci Corinth Classroom. Nově bude CzechInvest pomáhat firmám i s překlady a marketingem. Společnosti budou moci vyjet vedle zmiňovaného Silicon Valley do New Yorku, Londýna nebo Singapuru.

Startupům bude agentura zajišťovat účast na mezinárodních konferencích prostřednictvím programu CzechDemo a v rámci projektu CzechMatch je chce sama pořádat. Projekty se financují z evropských fondů, jejich účastníci v něm v rámci finančního období Evropské unie trvajícího do roku 2020 celkem dostanou 195 milionů korun. V minulém rozpočtovém rámci do startupů směřovalo 117 milionů.

Projekty má na starosti loni založený odbor startupů, který zůstal součástí CzechInvestu i po červnovém rozdělení na CzechInvest a Agenturu pro podnikání a inovace. Ta se stará o administraci evropských fondů. Agentura CzechInvest loni po snížení podpory investic proti předchozímu roku zprostředkovala skoro o polovinu méně investic.