David Gaydečka: Praha si zaslouží vlastní velký festival

David Gaydečka, spoluautor prezidentské kampaně Karla Schwarzenberga a organizátor festivalu United Islands

David Gaydečka, spoluautor prezidentské kampaně Karla Schwarzenberga a organizátor festivalu United Islands Zdroj: Hynek Glos

V minulosti se v hlavním městě odehrálo několik opravdu velkých hudebních festivalů s účastí hvězd první světové ligy. Žádný z nich si ale zatím nevybudoval tradici.

United Islands se sice koná potřinácté, ale láká spíše na nová a ne tak známá jména. A hardrockový Aerodrom se uskutečnil teprve potřetí. Pořadatelé Metronomu v čele s Davidem Gaydečkou přitom mají plány do roku 2022 a rozpočet 40 milionů, který by se měl do budoucna až zdvojnásobit. I kvůli tomu mohli již letos přivézt Iggyho Popa či britské Foals.

E15.cz: Proč vlastně festival Metronome vznikl. Přece jen v Česku se již nyní každý rok koná zhruba patnáct velkých festivalů se zahraniční účastí?

Myslíme si, že Praha si zaslouží svůj vlastní velký festival. Ostatní evropské metropole své festivaly mají a my nechceme, aby Praha byla v tomto ohledu pozadu. Chceme lidem ukázat, že i v centru hlavního města můžou navštívit kvalitní festival, kde uslyší světové i tuzemské hvězdy.

E15.cz: Kolik je nyní prodaných vstupenek a jaká je vůbec kapacita areálu festivalu Metronome?

Areál je připraven k maximálnímu komfortu 12 tisíc lidí. Snažili jsme se areál vybudovat větší, aby to pro návštěvníky bylo příjemné a pohodlné a mohli si atmosféru vychutnat i ti, kteří na festivaly úplně běžně nechodí. Počet prodaných vstupenek se teď samozřejmě hodně vyvíjí, jsme zhruba na polovině kapacity. Věříme, že se kapacita naplní a dorazí všichni, kterým se myšlenka velkého festivalu v centru města zalíbila. V tento moment očekáváme návštěvnost kolem osmi tisíc lidí.

Očekáváme přibližně stejný počet návštěvníků jako na loňském ročníku, tedy kolem 60 tisíc. Nemáme ambice zvyšovat toto číslo, spíše se chceme více zaměřit na to, aby byli všichni hudební fanoušci spokojeni a prostředí i náplň festivalu si užili naplno. I proto je na každé lokaci připraven bohatý doprovodný program a jedinečná gastro zóna.

E15.cz: Nastaly nějaké změny v programu, ať už u United Islands, nebo u Metronomu?

Jedná se jen o drobné změny. Tou největší je asi změna v programu na páteční warm-up party. Areál Výstaviště ožije velkým společným hudebním večírkem obou festivalů a zahraje Thom Artway, No Distance Paradise a nově také minus123minut. Tři koncerty v předvečer festivalu jsou takovou pozvánkou a ochutnávkou toho, jak to bude o víkendu v areálu Metronome vypadat a co všechno tam návštěvníky čeká. Zároveň tím křtíme náš nový festival, a všechny zveme, aby to oslavili s námi. První ročník totiž víckrát nezažijí.