Dejte nám příležitost. Romové chtějí zaměstnat v boji proti kůrovci

V Česku je stále spousta dřeva napadená kůrovcem

V Česku je stále spousta dřeva napadená kůrovcem Zdroj: Jiří Hadáč

Kůrovci prospívá současné teplé a suché počasí
Podle experta na lesnictví bylo dříve běžné, že Lesy ČR měly zaměstnance, kteří na kůrovce reagovali okamžitě a v případě, že někde vyletěl, pokácely i zdravě vypadající, ale napadené stromy v okolí
Kůrovcová kalamita zatěžuje i zpracovatele dřeva, kteří nemají kde vytěžené dříví skladovat
10
Fotogalerie

Pro boj s kůrovcovou kalamitou chtějí ministři zemědělství a životního prostředí Jiří Milek a Richard Brabec (oba ANO) hledat pracovníky v zahraničí, proti tomu ale protestuje Asociace romských podnikatelů. Otevřeným dopisem vyzvala ministry, aby před cizinci dali přednost nezaměstnaným Romům.

Asociace oběma ministrům nabídla tisíc romských pracovníků, kteří se mohou do odstraňování kalamitní kůrovcové situace v lesích zapojit. Tito lidé mají být kvůli nedostatku pracovních příležitostí dlouhodobě evidovaní na úřadech práce a závislí na sociálních dávkách.

„Na úřadech práce jsou stovky, ne-li dokonce tisíce dlouhodobě nezaměstnaných Romů, kterým tuto práci napřímo nikdo nenabídl,“ říká prezident Asociace romských podnikatelů a spolků ČR Vladimír Leško.

Asociace také uvádí, že by se takto částečně vyřešil problém lidí „těžko umístitelných“ na trhu práce, kteří nechtějí žít ze sociálních dávek. „I my jsme občany tohoto státu a chceme být jeho plnohodnotnou součástí. Dejte nám příležitost,“ dodává Leško.

Ministerstva na výzvu zatím nereagovala. Už dříve však ministr životního prostředí Brabec uvedl, že současná kůrovcová kalamita je největší od dob Marie Terezie. Stát chce proto hledat pracovníky mimo jiné na Ukrajině.