Delfinárium si našlo cestu do Prahy i přesto, že jde proti českým zákonům

Delfinárium

Delfinárium Zdroj: Tereza Capkova

Ani stopka na pronájem magistrátního pozemku nezastavila pořadatele delfíní show, náhradní prostor v Praze-Libuši u Novodvorské ulice jim pronajali soukromníci. Radnice městské části je bezmocná, se stavbou nemůže prozatím nic dělat. Dovoz delfínů nyní řeší ministerstvo životního prostředí a Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP).

V Praze-Libuši stojí na zarostlém a zanedbaném pozemku bílý rozlehlý stan, okolo něj pár obytných karavanů a kusy železné konstrukce. Areál vypadá až na pár procházejících místních, kteří se zastavují u zrezlého drátěného plotu, opuštěně. „Má tady být delfinárium, děti by to rády viděly,“ řekla starší paní. Mnohem hůře naladěný je ze stavby starosta městské části Jiří Koubek.

„Dnes se uskutečnila kontrolní prohlídka, zda práce ve stanu nepodléhají stavebnímu povolení. Byli tam zástupci stavebního odboru, odboru životního prostředí a dopravy, nezjistili nic. Provozovatel ale zatím bohužel nepředložil projektovou dokumentaci a tak nemůžeme říci, zda stavba bude nebo nebude legální,“ sdělil serveru E15.cz Koubek.

Organizátoři show čekají také na verdikt ministerstva životního prostředí, které by mělo do začátku května rozhodnout, zda akci povolí. „Společnost Československé cirkusy a varieté podala žádost o dovozní povolení CITES 5. dubna. V případě, že žádost bude vykazovat podstatné nedostatky, může být řízení podle zákona přerušeno do doby jejich odstranění,“ uvedl mluvčí ministerstva životního prostředí Matyáš Vitík.

Stavba delfináriaStavba delfinária | Tereza Capkova

Společnost Cirkus cirkus, která akci pořádá, láká návštěvníky do stanu, který pojme až 1900 lidí. Podle mluvčí ČIŽP Simony Cigánkové ale zákon zakazuje chovat kytovce v mobilních zařízeních a plánovaný stan s vodní nádrží mobilním zařízením je.

„Dá se tedy předpokládat, že podmínky pro udělení souhlasu ministerstva životního prostředí toto zařízení nesplní,“ podotkla. Dodala, že pokud pořadatelé přesto delfíny do republiky přivezou, může nastat patová situace, protože zákon říká, že je třeba takto ohrožené zvíře zadržet a umístit do záchranného centra, což je v České republice těžko realizovatelné. „Žádné takové centrum, kam bychom mohli delfíny umístit, nemáme u nás k dispozici. Teprve po zadržení a přemístění delfínů by začalo probíhat řízení o jejich zabavení,“ dodala.

Proti akci se ostře postavili ochránci práv zvířat ale i ředitelé českých a slovenských zoologických zahrad. „Pro evropské země není možné vydat povolení dovozu pro delfíny pocházející z volné přírody, pokud jsou dováženi pro komerční účely. A vystoupení pro veřejnost zcela jistě komerční účel je,“ uvedl již dříve primátor Bohuslav Svoboda.

Podle primátora hrozí, že by se zde mohlo jednat nejen o zneužívání zvířat, ale především o velmi neetickou snahou vydělávat na postižených lidech. Společnost Cirkus cirkus slibovala, že se postižení lidé zbaví díky pobytu s delfíny svých bolestí a traumat. 

Magistrát i ochránci zvířat upozorňují na to, že samotný chov delfínů je nesmírně náročný od zajištění správného chemického složení vody v nádržích až po jejich velikost. I ty největší nádrže nejsou schopny poskytnout delfínům přirozené stimulující prvky, často jsou také delfíni vystavováni nadměrnému stresu a hluku.

: