Dienstbier přišel o post místopředsedy ČSSD, nováčkem je Chovanec

Jiří Dienstbier

Jiří Dienstbier Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Prezidentský kandidát ČSSD Jiří Dienstbier, jehož zvolení do vedení strany si přál i staronový předseda Bohuslav Sobotka, post místopředsedy neobhájil. Vedle Zdeňka Škromacha, Lubomíra Zaorálka a Milana Chovance se do předsednictva nakonec o jediný hlas dostal i dosavadní místopředseda pro hospodaření Martin Starec.

Strana tak již zvolila čtyři řadové místopředsedy z pěti a poslední místo je vyhrazeno pro ženu, o níž delegáti sjezdu budou rozhodovat v druhém kole volby. Pak první den stranického sjezdu skončí. Kdo byl zvolen, ČSSD oznámí až ráno.

Senátor Zdeněk Škromach získal 413 hlasů delegátů, místopředseda Poslanecké sněmovny Zaorálek o hlas méně, plzeňský hejtman Milan Chovanec 332 hlasů a Starec 298 hlasů. Dienstbier získal od delegátů 297 hlasů. Výsledky volby místopředsedů se před vyhlášením přepočítávaly. „Jsem z počítání velmi rozpačitý,“ řekl po ohlášení výsledků Starec. „Pevně věřím, že volební komise udělala všechno proto, aby výsledek byl jasný a průkazný,“ dodal.

Dienstbier novinářům řekl, že ho výsledek volby nepotěšil, chtěl uspět. „Na druhou stranu je to potřeba respektovat. Delegáti sjezdu se takto rozhodli a uvidíme, jak se bude novému vedení strany dařit,“ uvedl. Nechtěl spekulovat o tom, zda jeho neúspěch mohl být pouze výsledkem problematického sčítání hlasů. „Martin Starec je kvalitní kandidát, má za sebou vynikající práci. To, jestli by ten jeden hlas navíc získal v druhém kole volby, nebo teď, nepředpokládám, že by někdo něčím takovým manipuloval,“ míní Dienstbier. Volební komise podle něj hlasy přepočítávala právě proto, aby vyloučila omyl.

„Já si myslím, že to je hodně veliká chyba, protože Dienstbier měl schopnost oslovit mnohem více lidí, řekněme určitého typu voličů, který vždy chyběl sociální demokracii,“ řekla ČTK v reakci na výsledek volby politoložka Vladimíra Dvořáková. Dienstbier podle ní oslovoval voliče bližší středu a intelektuálně zaměřené voliče, učitele i mladé lidi.

Za konec jeho politické kariéry to však nepokládá, protože Dienstbier zůstává v Senátu a tím, že nebude spjat s vedením, podle ní může svoji osobnost víc vyprofilovat. Za rozhodováním delegátů podle ní může být snaha vytvořit lepší podmínky pro komunikaci s prezidentem Milošem Zemanem, kterého Dienstbier při prezidentské kampani často kritizoval. Do druhého kola volby postoupily obě kandidátky na ženské místo ve vedení. Nynější místopředsedkyně strany Marie Benešová získala v prvním kole 270 hlasů a první místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková 258 hlasů.

Zaorálek, Škromach a Starec své pozice ve vedení sociální demokracie obhájili. Chovanec je ve vysokých stranických patrech nováčkem. V jeho prospěch se kandidatury ve svém nominačním projevu vzdal jihočeský hejtman Jiří Zimola. Chovanec mu po ohlášení výsledků za jeho krok poděkoval.

V projevu před volbou Chovanec zdůrazňoval nutnost, aby se sociální demokracie soustředila na dění v krajích. V regionech podle něj rostou straně nové osobnosti, které se později zapojí do celostátní politiky. Již dříve před sjezdem opakoval, že chce do pražské stranické centrály přinést pohled z regionu.

Plzeňský hejtman dnes také uvedl, že navazuje na rodinnou tradici sociálních demokratů. Ve stejné straně byli aktivní jeho dědeček i otec. Za výraznou osobnost, která by se měla dostat do vedení strany, Chovance označoval znovuzvolený první místopředseda Michal Hašek. Haškův vliv ve vedení strany tak zvolením Chovance vzrostl.