Dny NATO navštívilo 130 tisíc lidí, poprvé přiletěl „neviditelný“ bombardér

Dny NATO 2016

Dny NATO 2016 Zdroj: ctk

Dny NATO 2016
Dny NATO 2016
Dny NATO 2016
Dny NATO 2016
Dny NATO 2016
9
Fotogalerie

Dvoudenní Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR na letišti v Mošnově nedaleko Ostravy navštívilo celkem 130 tisíc lidí. Vzhledem k sobotnímu špatnému počasí byla silnější návštěva v neděli, kdy přišlo 85 tisíc lidí, sdělil předseda pořádajícího sdružení Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. Před rokem na akci dorazilo 220 tisíc lidí.

Podle pořadatelů byl letošní program nejbohatší v šestnáctileté historii akce. Letos ji zároveň provázelo nejkomplikovanější počasí. „Naprosto ale splnila naše očekávání,“ řekl Pavlačík. I když v sobotu podstatnou část dne pršelo, z programu vypadla jediná letecká ukázka. Jiné zásahy do programu organizátoři nemuseli dělat díky tomu, že při dešti nebyla nízká oblačnost.

Návštěvníci měli například jedinečnou příležitost vidět pohromadě dva americké bombardéry B-1B Lancer a B-52 Stratofortress. Zatímco B-52 přiletěl do Mošnova už několikrát, B-1B byl letos na akci prvním letounem s technologií stealth, jež mu umožňuje být neviditelným pro radary.

Obři ve vzduchu: Dny NATO v Ostravě budou ukázkou superletounů >>>

Dalšími atraktivními ukázkami byla vystoupení italské letecké skupiny Frecce Tricolori nebo speciální ženské jednotky jordánské armády, která předvedla osvobození rukojmích. Dynamické ukázky ale předvedli kromě vojáků i policisté či celníci. Ve vzduchu nebo na zemi mohli lidé vidět přes 250 kusů techniky.

Organizátoři uvádějí, že Dny NATO jsou největší přehlídkou vojenské, bezpečnostní a záchranářské techniky ve střední Evropě. Letos se jich zúčastnily jednotky z 21 zemí, speciální partnerskou zemí bylo Německo. Na akci je vstup zdarma. Letos poprvé pořadatelé zavedli osobní prohlídky, během víkendu při nich nezaznamenali žádné incidenty. Prohlídky budou podle Pavlačíka v dalších letech standardem.