Do Účtenkovky se zapojilo přes 800 tisíc lidí. Příště se bude hrát o SUV

Účtenková loterie

Účtenková loterie Zdroj: profimedia.cz

Do účtenkové loterie k elektronické evidenci tržeb (EET) se za dobu jejího fungování od loňského října do letošního 15. dubna zapojilo 809 981 hráčů, kteří zaregistrovali zhruba 104 milionů účtenek. Informaci sdělilo ministerstvo financí. Ročně plánuje ministerstvo financí vyplatit výhry za 64,8 milionu korun.

Do zatím posledního šestého slosování se zapojilo podle statistik ministerstvo financí 420 979 aktivních hráčů. Ti zaregistrovali 18,4 milionu účtenek, z nichž do slosování bylo zařazeno 15,9 milionu. Losování účtenek vydaných v březnu se uskutečnilo v neděli.

Nejvíce hráčů se zaregistrovalo do slosování v listopadu, a to 478 tisíc. Nejvíce zaregistrovaných účtenek pak ministerstvo financí zaznamenalo v posledním slosování za měsíc březen. V březnu padl i rekord v počtu účtenek zaregistrovaných jedním hráčem nebo průměrný počet účtenek na jednu osobu. Zároveň se ale v březnu loterie zúčastnil zatím nejmenší počet aktivních hráčů.

Ministerstvo financí od 1. března registraci účtenek do hry zjednodušilo a zrychlilo. Od května plánuje rozšířit aplikaci také o čtečku QR kódů. "Vyslyšeli jsme volání soutěžících po této funkcionalitě. Pokud se obchodník rozhodne opatřit účtenku QR kódem, bude pro jeho zákazníka zařazení účtenky do soutěže otázkou několika vteřin. Technické řešení finalizujeme a předpokládáme, že první obchodníci by tuto možnost mohli nabídnout již v průběhu května. Půjde však vždy o suverénní rozhodnutí každého obchodníka," uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Náklady na účtenkovou loterii k elektronické evidenci tržeb (EET) bez započtení výher by do konce letošního roku měly činit asi 34 milionů korun.

Slosování loterie se koná každý 15. kalendářní den v měsíci. První výhra je milion korun, druhá automobil za zhruba 400 tisíc korun, třetí 300 tisíc korun, čtvrtá 200 tisíc korun a pátá 100 tisíc korun. Dále mohou lidé získat 20 výher po 20 tisíc korun, 1000 výher po jednom tisíci Kč a 20 tisíc výher po stokoruně.

Ministerstvo financí dnes informovalo, že v příštím slosování se již bude hrát o nový model vozu, a to crossover SUV Ford EcoSport. Ministerstvo financí totiž dokončilo výběrové řízení na dodavatele osobního automobilu na následujících šest kol slosování. Dosud se losovalo o Ford Focus Kombi.

Ministerstvo si od loterie slibuje větší motivaci zákazníků k přebírání účtenek vydaných v EET, jehož efektivita by se tím měla zvýšit. Zájemci mohou registrovat účtenky prostřednictvím formuláře na www.uctenkovka.cz nebo pomocí mobilní aplikace Účtenkovka. Opozice je k zavedení loterie skeptická.