Dobeš zachránil plzeňská práva. Komise chystá žalobu

Ministr školství Josef Dobeš oznámil v Praze demonstrujícím studentům, že prodloužil Právnické fakultě Západočeské univerzity

Ministr školství Josef Dobeš oznámil v Praze demonstrujícím studentům, že prodloužil Právnické fakultě Západočeské univerzity Zdroj: ctk

Ministr školství Josef Dobeš (VV) prodloužil Právnické fakultě Západočeské univerzity (ZČU) akreditaci do roku 2016. Za potlesku studentů to dnes oznámil na tiskové konferenci s tím, že toto rozhodnutí má oporu v právních analýzách. Dobeš tak jde proti stanovisku Akreditační komise, která škole neprodloužila akreditaci. Komise to však považuje za skandální a nezákonné a kvůli rozhodnutí ministerstva podá žalobu.

„Je to vážná situace a Plzeň má co napravovat,“ uvedl Dobeš. Navzdory skandálům, s nimiž se škola v minulosti potýkala, se současné vedení fakulty snaží napravit reputaci školy, řekl. Ostatní univerzity prý také nemají kapacity na to, aby studenty plzeňských práv přijaly.

Dobešovo rozhodnutí vyvolalo potlesk plzeňských studentů, kteří se přišli na tiskovou konferenci podívat. Dav studentů čekal na verdikt před ministerstvem. Podle policie se jich sešlo asi 150. Plzeňská práva měla původně skončit letos v červenci. Podle ministra ale nebyla jiná cesta, jak umožnit dokončení studia 1800 plzeňských studentů.

Rozhodnutí o prodloužení akreditace dnes Dobeš odeslal vedení Západočeské univerzity, nikoli zástupcům Akreditační komise. „Toto rozhodnutí nijak nezasahuje do kompetencí Akreditační komise,“ sdělil náměstek ministra pro vysoké školy Ivan Wilhelm.

Dvořáková: Prodloužení akreditace rozvrací vysoké školství

To si ale nemyslí předsedkyně komise Vladimíra Dvořáková. „Rozhodnutí pana ministra je podle mého názoru v rozporu se zákonem,“ řekla České televizi s tím, že tituly současných studentů a budoucích absolventů Právnické fakulty ZČÚ mohou být v budoucnu snadno zpochybněny.

Akreditační komise se proto rozhodnutí ministerstva chce bránit podáním žaloby ve veřejném záju. Podle Dvořákové se dá rovněž očekávat, že se nyní ozvou školy, které v minulosti akreditaci nedostaly. Budou prý žádat ministerstvo, aby rozhodlo stejně jako v případě Plzně.

„Tímto aktem vyvrcholilo dlouhodobé úsilí současného vedení ministerstva školství rozmělnit akreditační proces, a vytvořit si tak prostor pro vlastní arbitrární rozhodování,“ uvedla komise v tiskovém vyjádření. Postup ministra je podle ní nezákonný, v rozporu s dosavadní praxí a veřejným zájmem.

Dobeš již dříve vyzval komisi k přehodnocení stanoviska, ta ale ministerstvo odmítla a své předchozí rozhodnutí o prodloužení akreditace magisterského programu plzeňských práv potvrdila.

„Ministerstvu se zdálo, že v naší zprávě není sladěn výrok s odůvodněním, a chtělo také, abychom prozkoumali vyjádření Západočeské univerzity,“ řekl tajemník komise Jiří Smrčka. Zástupci komise uvedli, že důvody neprodloužení akreditace již dostatečně vysvětlili ve svém únorovém stanovisku.

Komise podle nich prodloužila platnost akreditace fakulty o tři měsíce ve snaze o vstřícnost, aby vysoká škola mohla ve studijním programu administrativně dokončit současný akademický rok.