Komise potvrdila rozhodnutí. Skončí práva v Plzni?

Vladimíra Dvořáková

Vladimíra Dvořáková

Akreditační komise (AK) neprodloužila akreditaci plzeňské právnické fakultě, prý zde nedošlo ke zlepšení. ČTK to sdělil tajemník komise Jiří Smrčka s tím, že škola tak fakticky končí. Pětiletý magisterský program má akreditaci jen do konce tohoto akademického roku. Komisaři dali škole čas do konce října, aby mohli být studenti převedeni na jiné fakulty. Nedávno zvoleného děkana Jana Paulyho rozhodnutí komise šokovalo. Konečné slovo bude mít ministerstvo školství, to ale v případě rozhodování o akreditacích nemůže jít proti stanovisku AK.
Volba děkana 23. ledna 2011
Jan Pauly přijímá gratulaci od rektorky Zápodočeské univerzity Ilony Mauritzové, poté co byl 23. ledna zvolen děkanem právnické fakulty. Akademický senát fakulty ho zvolil hned v 1. kole.
Asi 300 stovky studentů protestovaly 2. února před budovou plzeňské právnické fakulty. Akcí vyjadřovaly nesouhlas s rozhodnutím akreditační komise, která neprodloužila fakultě pětiletý magisterský program.
Asi 300 stovky studentů protestovaly 2. února před budovou plzeňské právnické fakulty. Akcí vyjadřovaly nesouhlas s rozhodnutím akreditační komise, která neprodloužila fakultě pětiletý magisterský program.
5
Fotogalerie
Akreditační komise dnes odmítla výzvu ministerstva školství k novému jednání o prodloužení akreditace magisterského programu plzeňských práv. Komise s prodloužením platnosti akreditace nesouhlasí, uvedl dnes tajemník komise Jiří Smrčka.

Akreditační komise navrhla 1. února ministerstvu neprodloužit plzeňským právům od listopadu 2012 akreditaci magisterského programu. Ministerstvo školství komisi 29. února vyzvalo, aby uskutečnila nové jednání. Úřad v pondělí oznámil, že ministr školství Josef Dobeš (VV) vydá rozhodnutí o osudu plzeňských práv ve čtvrtek 8. března.

„Ministerstvu se zdálo, že v naší zprávě není sladěn výrok s odůvodněním, a chtělo také, abychom prozkoumali vyjádření Západočeské univerzity,“ řekl Smrčka. Zástupci komise dnes uvedli, že ve svém stanovisku z 8. února obšírně vysvětlili konkrétní důvody, proč není akceptovatelné, aby platnost akreditace magisterského studijního programu byla za současného stavu standardně prodloužena. Komise podle nich prodloužila platnost akreditace fakulty o tři měsíce ve snaze o vstřícnost, aby vysoká škola mohla ve studijním programu administrativně dokončit současný akademický rok.

Fotogalerie ze studentských protestů proti rušení fakulty

„Toto stanovisko nebylo možné v žádném případě vnímat jako meritorně souhlasné s prodloužením platnosti akreditace,“ upozornili dnes členové komise. Podle nich komise postupovala podle ustálené správní praxe, přičemž ministerstvo ani vysoké školy nikdy takový postup nezpochybnily. „Považuje-li ministerstvo tuto dosavadní praxi za vadnou, je třeba upozornit na to, že samo takto rozhodlo od 1999 do současnosti v přibližně 250 případech,“ uvedla komise.

Členové komise zdůraznili, že výklad zákona o vysokých školách respektují, proto vydávají stanovisko, „jehož dikce formálněji odráží“ závažné nedostatky, kvůli kterým by neměla být plzeňské právnické fakulta akreditace prodloužena. „Odůvodnění tohoto stanoviska se dále shoduje s odůvodněním původního stanoviska k žádosti ze dne 8. února 2012,“ dodali zástupci komise.

Komise svůj návrh neprodloužit plzeňským právům akreditaci magisterského studijního programu „Právo a právní věda“ se studijním oborem „Právo“ v únoru odůvodnila zejména nedostatečným personálním zabezpečením, minimální vědeckou publikační činností a chybějícími granty. Proti rozhodnutí se okamžitě zvedla vlna odporu hlavně v řadách studentů. Kdyby fakulta skončila, museli by dostudovat jinde.