Dopravní policisté mají služební ferrari. Chtějí v něm chytat nejagresivnější piráty silnic

Ferrari F142-458 Italia bylo původně zajištěno jako majetek pocházející z trestné činnosti.

Ferrari F142-458 Italia bylo původně zajištěno jako majetek pocházející z trestné činnosti. Zdroj: Policie ČR

Policie chce ferrari nasadit proti agresivním pirátům silnic.
Zprovoznění ferrari stálo 130 tisíc korun.
Policisté chtějí ve ferrari pronásledovat i odcizená vozidla.
4
Fotogalerie

Dopravní policie začne od dnešního dne využívat vozidlo Ferrari F142-458 Italia, sloužit má především při boji s mezinárodními ilegálními závody. V tiskové zprávě to dnes uvedl policejní mluvčí Jakub Vinčálek. Vozidlo policie zajistila jako majetek pocházející z trestné činnosti, náklady spojené s úpravami vozidla pro potřeby policie vyšly na 300 tisíc korun. Ferrari bylo deset let uskladněno, jeho zprovoznění stálo 130 tisíc korun.

„Vozidlo bude sloužit na celorepublikovém útvaru a počítáme s jeho nasazením proti těm nejagresivnějším pirátům českých silnic. Jeho potenciál můžeme využít i při pronásledování odcizených vozidel, která přes naše území projíždějí do sousedních zemí. Škála úkolů, které vozidlo bude plnit, je skutečně široká,“ uvedl šéf dopravní policie Jiří Zlý.

V roce 2019 policie registrovala asi 30 nelegálních závodů, které měly trasu i přes území České republiky. „V těchto případech se jedná o obdobná vozidla s extrémním výkonem, kterým nemohou plně konkurovat běžná hlídková vozidla,“ doplnil Vinčálek.

Vozidlo je podle Vinčálka jedním z mnoha, které jsou každý rok zajištěny jako majetek pocházející z trestné činnosti. Ferrari ale podle něj není nejhodnotnějším vozidlem, které bylo zajištěno. „Jen v předešlém roce jsme zabavili necelých 900 vozidel, z nichž drtivá většina je následně prodána, a z výnosů je pak saturována pachatelem způsobená škoda. Některá vozidla si ponecháváme pro plnění služebních úkolů,“ uvedl mluvčí.

Dodal, že zabavených vozidel má policie ve službě stovky, nejde ale o podobně luxusní vozy.