Dvě třetiny firem v příštím roce nebudou zvyšovat mzdy

průmysl

průmysl

Téměř dvě třetiny podniků neplánují od Nového roku zvyšovat mzdy svým zaměstnancům. Přidat jim chystá jen 15 procent podniků, a to nejčastěji v rozmezí od dvou do pěti procent. Na 13. plat nebo jiné mimořádné bonusy se mohou těšit zaměstnanci jen zhruba pětiny firem. Vyplývá to z průzkumu, který mezi 774 členskými firmami uskutečnila Hospodářská komora.

„S tím, jak se stále nedaří najít cestu z dluhové krize v eurozóně a jak se hospodářské problémy mění v problémy politické, rostou i obavy tuzemských podnikatelů. Jakékoliv předpovědi budoucího vývoje jsou nyní velmi ošidné a firmy se proto nyní racionálně připravují na další zhoršování situace. Omezují investice, šetří a jsou opatrné při nabírání nových zaměstnanců.

Existuje totiž reálné riziko, že se česká ekonomika dostane do vážných problémů,“ uvedl prezident komory Petr Kužel. Firmy jsou tak velmi opatrné ohledně případného zvyšování mezd. Necelá pětina firem ještě není rozhodnutá. Celkem 32 firem zapojených do průzkumu dokonce uvedlo, že platy naopak sníží.

O zvýšení mezd uvažují zejména velké firmy a pak také střední firmy. Naopak s ním počítá jen minimum malých a mikro firem. Relativně nejčastěji se chystají zvyšovat mzdy firmy působící ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a vody, nejméně firmy působící v poradenství, osobních službách a telekomunikacích.

„Firmy se poučily z minulé krize a dávají si pozor, aby růst mezd nebyl vyšší než nárůst produktivity práce. Pokud již plánují od Nového roku zvýšit mzdy, nejčastěji je to v rozmezí od dvou do pěti procent, ve zhruba jedné třetině případů pak tento pánovaný nárůst nepřesáhne dvě procenta. A jen 15 firem v průzkumu uvedlo, že plánují mzdy navýšit o více než pět procent,“ upozornila ředitelka odboru legislativy, informací a poradenství HK Tereza Šamanová.

Přesto v tomto ohledu jsou firmy optimističtější než v době předchozí krize, když například v únoru 2009 v průzkumu komory deklarovalo 90 procent firem, že v daném roce nepočítají se zvyšováním mezd.