E15 z Varů: Křišťálový glóbus se letos přestěhoval do Maďarska

maďarský režisér Szabolcs Hajdu

maďarský režisér Szabolcs Hajdu Zdroj: ctk

Cenu prezidenta karlovarského festivalu převzal americký oscarový scenárista a režisér Charlie Kaufman, který ve Varech představil svůj animovaný snímek Anomalisa. Vpravo Jiří Bartoška.
Návštěvníci karlovarského festivalu
Začíná MFF Karlovy Vary
Herec Jamie Dornan, hvězda filmu Anthropoid
Začíná MFF Karlovy Vary
8
Fotogalerie
Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary v sobotu vyvrcholil slavnostním večerem ve Velkém sále hotelu Thermal. Po devíti nabitých dnech se 51. ročník respektované mezinárodní akce uzavřel závěrečným ceremoniálem, během kterého mezinárodní poroty vyhlásily vítěze soutěžních sekcí. Podle očekávání se Velká cena – Křišťálový glóbus - letos přestěhovala do Maďarska.

Elegantní sošku provázenou částkou 25 tisíc dolarů získalo vynikající Rodinné štěstí, které natočil zkušený maďarský režisér Szabolcs Hajdu. Intimní studie vztahů dvou rodin nucených dočasně sdílet jeden byt vynesla svému tvůrci rovněž Cenu za mužský herecký výkon.

Zvláštní cenu poroty získala Zoologie ruského režiséra Ivana Tverdovského vyprávějící o zaměstnankyni zoo, která jednoho dne zjistí, že jí narostl ocas. Cenu za režii si z Varů odváží Slovinec Damjan Kozole za režii psychologického dramatu podle skutečné událoati Noční život.

Přestože hostitelská česká kinematografie měla v hlavní soutěži hned dvě želízka, musela se spokojit jen se dvěma „vedlejšími“ oceněními. Učitelka Jana Hřebejka vynesla Cenu za ženský herecký výkon hlavní představitelce Zuzaně Mauréry. Originální testament Jana Němce Vlk z Královských Vinohrad se pak musel spokojit se Zvláštním uznáním. To získalo i drama o vztahové krizi U trati, jež natočil rumunský režisér Cătălin Mitulescu.

Velkou cenu soutěžní sekce Na východ od Západu získalo autobiografické drama Dům těch druhých režisérky Rusudan Glurjidze. Cenu za nejlepší celovečerní dokument si z Varů odvezl americký snímek o skutečné lásce LoveTrue, který natočila rovněž žena - izraelská režisérka Alma Har'el.

Nestatutární ocenění byla už tradičně udělena v sobotu odpoledne. Německý psychologický snímek Prvotní štěstí režiséra Svena Taddickena získal Cenu mezinárodní filmové kritiky FIPRESCI. Ta jej ve svém verdiktu označila jako překvapivý příběh, který je zneklidňující a současně romantický. Prvotní štěstí ocenili i porotci Ceny Europa Cinemas Label za nejlepší evropský film v hlavní soutěži a v soutěži Na východ od Západu. Porotci uvedli, že zhlédnutí filmu v nich vzbudilo touhu vidět ho znovu.

Není velkým překvapením, že Cenu Ekumenické poroty obdržel italsko-francouzský satirický snímek Roberta Andò Zpovědi, který jako jeden z mála ve Varech uvedených titulů operoval s křesťanskou symbolikou prostřednictvím postavy svérázného kněze.

Cenu FEDEORA Federace filmových kritiků z Evropy a Středomoří za nejlepší film v soutěži Na východ od Západu získal thriller Vymahač režiséra Alexeje Krasovského.

Součástí slavnostního večera bylo i předání Ceny prezidenta MFF Karlovy Vary. Z rukou Jiřího Bartošky ji přijal ceněný americký scenáristai, producent a režisér Charlie Kaufman, který si děkovnou řeč svědomitě připravil v češtině. Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary za přínos české kinemtografii získala Jiřina Bohdalová. Populární pětaosmdesátiletá herečka svou děkovnou řeč adresovala i řadě zemřelých kolegů „tam nahoře“.

V rámci slavnostního zakončení diváci zhlédli nový film Woodyho Allena Café Society. Retrokomedie s Jessem Eisenbergem v hlavní roli v květnu zahajovala MFF v Cannes. Do českých kin film společnost Bioscop uvede v září. V souladu s novým, „demokratickým“ trendem dostali možnost Allenův snímek vidět – byť s mírným zpožděním – i návštěvníci festivalu. Žhavou novinkou se pak letos staly nedělní projekce tří vítězných snímků určené jako pro akreditované diváky, tak pro diváckou veřejnost.

Velké pozornosti se letos – stejně jako během uplynulých ročníků – těšilo hlasování o nejoblíbenější film. Diváckou cenu deníku Právo nakonec získal snímek Tohle je náš svět režiséra Matta Rosse. Svéráný rodinný příběh s Viggem Mortensenem v hlavní roli uvádí do kin společnost Aerofilms už 14. července. O zájmu hlasujících o české filmy svědčí skutečnost, že mezi první desítkou se držela nejen Učitelka, ale i novovlnná klasika Ivana Passera Intimní osvětleníIvana Passera a dokument Miroslava Janka Normální autistický film.

Stejně jako v předchozích letech se festival z Karlových Varů vydává do dalších měst republiky. Letošní oficiální festivalové ozvěny Šary Vary zahrnují pětadvacet titulů, a to včetně vítěze hlavní soutěže nebo sedmi snímků z hlavního programu MFF v Cannes. V pražských kinech Aero a Světozor začíná festivalový program už v sobotu 9. července a potrvá až do neděle 17. července.

Kromě snímků, které už si našly distributora, diváci uvidí i tituly, které se pravděpodobně v českých kinech neobjeví. Patří mezi ně i třeba fekální komedie s Danielem Radcliffem v roli mrtvoly Švýcarák.

V programu Ozvěn se objeví nejen snímek Tohle je náš svět, ale i francouzská retro detektika Líná zátoka a brazilské drama Neonový býk. Tyto tři tituly zamíří i do dalších třiatřiceti kin v třiceti městech, a to díky aktivitám distribučního labelu KVIFF Distribution.

51. MFF Karlovy Vary v číslech
Letošního MFF Karlovy Vary se zúčastnilo 13 224 akreditovaných návštěvníků. Jejich počet oproti minulým rokům opět vzrostl (loni jich pořadatelé napočítali jen 12 857). Z toho bylo 11 177 diváků s festival passy. 415 filmových tvůrců, 1064 filmových profesionálů a 588 novinářů.
Filmová představení navštívilo 135 105 diváků. Oproti loňským 135 105 vstupenkám se letos lístků prodalo 138 341. Uvedeno bylo celkem 200 filmů, což je o dvacet šest méně než loni. Uskutečnilo se však 507 projekcí, což je o devatenáct víc než v roce 2015. Pořadatelé tak naplnili svůj plán uvést méně titulů, zato je však hrát několikrát, aby uspokojili větší počet diváků.
Z filmů uvedených na 51. MFF Karlovy Vary mělo na festivalu 21 světovou premiéru, což je o čtrnáct méně než loni.
Karlovarský festival se těší živé přízni filmových profesionálů, jejichž množství se stále zvyšuje. Letos do západočeského lázeňského města přijelo 1066 akreditovaných producentů, nákupčích filmů, prodejců, distributorů, dramaturgů filmových festivalů, zástupců filmových institucí a dalších profesionálů. Je to o 160 víc než loni. Z toho bylo 473 ze zahraničí, což je méně než loni.
Z nových filmů a projektů Works in Progress si ovšem (oproti loňským 198) letos vybíralo 234 nákupčích a distributorů. Zvýšil se také počet dramaturgů filmových festivalů – ze 149 na 171.