Ekonomice pomůže levná ropa, ministerstvo dál počítá s růstem 2,7 procenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Vackova Anna/E15

Ministerstvo financí v nové makroekonomické prognóze nadále počítá v letošním roce s růstem ekonomiky o 2,7 procenta a příští rok o 2,5 procenta. Ekonomice letos pomohou nízké ceny ropy a rozpočtová politika podpořená snahou vyčerpat maximální množství peněz z evropských fondů. Loni ekonomika rostla o dvě procenta.

Za zpomalením růstu ekonomiky v roce 2016 by podle ministerstva mělo být odeznění nízkých cen ropy a dočerpávání peněz EU z programovacího období 2007 až 2013.

Ministerstvo rovněž nezměnilo odhad vývoje inflace v letošním roce a nadále počítá s průměrnou inflací 0,3 procenta. Pro rok 2016 pak počítá s rychlejším růstem cen, a to o 1,5 procenta. V předchozí prognóze počítal úřad v roce 2016 s průměrnou mírou inflace 1,4 procenta.

Mezičtvrtletní růst reálného HDP, sezónně očištěnoMezičtvrtletní růst reálného HDP, sezónně očištěno | MF CRMezičtvrtletní růst reálného HDP, v %, sezónně očištěno

„Rok 2015 by se měl především vlivem příznivého nabídkového šoku v podobě výrazného poklesu ceny ropy vyznačovat velmi nízkou inflací, jejíž průměrná míra bude pravděpodobně skoro stejná jako v minulém roce,“ uvedlo MF.

Odhad vývoje inflaceOdhad vývoje inflace | MF CRRozklad meziročního růstu spotřebitelských cen, procentní body

Míra nezaměstnanosti by měla i podle nové prognózy letos činit 5,7 procenta. Pro příští rok MF odhad mírně zlepšilo na 5,5 procenta z předchozích 5,6 procenta.

Registrovaná nezaměstnanost, v tis. osob, sezónně očištěnoRegistrovaná nezaměstnanost, v tis. osob, sezónně očištěno | MF CRRegistrovaná nezaměstnanost, v tisících osob, sezónně očištěno

Česká národní banka v prognóze z počátku února zlepšila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,6 procenta. Zlepšila i výhled růstu hrubého domácího produktu pro příští rok na tři procenta.

V předchozí listopadové prognóze ČNB počítala letos s růstem o 2,5 procenta a v roce 2016 o 2,8 procenta. Podle prognózy Evropské komise česká ekonomika poroste letos o 2,5 procenta. Pro rok 2016 předpokládá komise v ČR růst na úrovni 2,6 procenta HDP.

Odhady ministerstva financí (v závorce uvedeny odhady z předchozí lednové predikce):
odhad 2015odhad 2016
HDP 2,7 % (2,7 %) 2,5 % (2,5 %)
Průměrná míra inflace 0,3 % (0,3 %) 1,5 % (1,4 %
Nezaměstnanost (VŠPS) 5,7 % (5,7 %) 5,5 % (5,6 %)