Evidenci tržeb chceme schválit dřív než rozpočet, prohlásil Babiš

Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně

Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně Zdroj: CTK

Hnutí ANO bude prosazovat, aby byl zákon o elektronické evidenci tržeb (EET) schválen dříve, než ve Sněmovně začne závěrečné čtení rozpočtu pro příští rok, řekl předseda hnutí a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Babiš dodal, že EET je pro něj stejně důležitá jako rozpočet. Závěrečné čtení rozpočtu je ve Sněmovně v plánu 9. prosince.

„Naše hnutí bude prosazovat, aby tento zákon o elektronické evidenci tržeb byl schválen před třetím čtením rozpočtu,“ řekl Babiš. „Pro mě osobně je to stejně důležité jako rozpočet,“ dodal.

Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek uvedl, že jednou z možností jak schválit EET je svolání mimořádné schůze. Pokud se zákon o EET nepodaří projednat dnes a má být splněna Babišova podmínka, museli by o něm poslanci hlasovat příští týden. Podle jednacího řádu je možné schválit zákon pouze ve středu nebo v pátek mezi 9. a 14. hodinou.

Návrh rozpočtu pro příští rok počítá s výnosem z EET ve výši dvou miliard korun. Babiš tvrdí, že pokud by zákon neprošel, dokázal by ztrátu vykrýt z jiných zdrojů. Nechce to ale připustit. „Můžu říct, že dvě miliardy by neměl být až takový problém, ale já to principielně odmítám,“ prohlásil. „Není možné, aby to opozice smetla ze stolu, to je absolutně nepřijatelné,“ zdůraznil.

Podle TOP 09 se navíc Babišovi dostanou do rukou informace, které může v konkurenčním boji zneužít jeho firma Agrofert

Podle předsedy klubu ODS Zbyňka Stanjury by se rozpočet neměl používat k nátlaku na opozici. „My jsme proti tomu rozpočtu, takže pokud by nebyl schválen a Česká republika by hospodařila podle rozpočtového provizoria, tak je to dobrá zpráva, protože tam ty výdaje jsou prostě nižší, nedošlo by k nárůstu zejména těch provozních výdajů a personálních výdajů, které my oprávněně kritizujeme,“ řekl Stanjura.

Pokud by Sněmovna neschválila rozpočet do konce roku, nastalo by rozpočtové provizorium a podle zákona by stát hospodařil podle posledního schváleného rozpočtu. Výdaje letošního schváleného rozpočtu jsou proti návrhu na příští rok o 32 miliard nižší.

Opoziční strany TOP 09 a ODS zavedení elektronické evidence tržeb od počátku kritizují a dlouho hlásily, že jsou připraveny kvůli němu blokovat Sněmovnu. Tvrdí, že projekt zničí drobné živnostníky, kterým ztíží práci a zvýší výdaje. Podnikatelé si například budou muset pořídit vybavení na odesílání informací o tržbách do registru prostřednictvím internetu.

Výhoda pro Babiše

Podle TOP 09 se navíc Babišovi dostanou do rukou informace, které může v konkurenčním boji zneužít jeho firma Agrofert. Babiš se hájí tím, že EET je fungující nástroj pro boj s šedou ekonomikou a daňovými úniky. Žádné zneužití nasbíraných dat podle něj nehrozí.

Obstrukce opozice proti EET trvaly ve Sněmovně od dnešního rána až do ukončení jednacího dne. Opoziční poslanci se střídali u rečniště s návrhy na změnu programu. Babiš je obvinil, že se chovají jako na základní škole. Stěžoval si také na jednací řád Sněmovny, který zdržování programu schůze umožnil. ANO prý proto bude navrhovat jeho změnu. O tom už ale představitelé hnutí mluvili několikrát a jednací řád se zatím neměnil.

Obchody kolem evidence tržeb se již rozjíždějí, snaží se i operátoři