Exhejtman Novotný vystoupil z ČSSD, poslancem zůstane

Poslanec a bývalý hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (na archivním snímku z 25. listopadu 2013) vystoupil z ČSSD. Novotný v únoru po tlaku strany odešel z funkce hejtmana a zůstal jen poslancem. Ve své oficiální rezignaci důvody nesdělil.

Poslanec a bývalý hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (na archivním snímku z 25. listopadu 2013) vystoupil z ČSSD. Novotný v únoru po tlaku strany odešel z funkce hejtmana a zůstal jen poslancem. Ve své oficiální rezignaci důvody nesdělil. Zdroj: ctk

Poslanec a bývalý hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný vystoupil z ČSSD. Novotný v únoru po tlaku strany odešel z funkce hejtmana a zůstal jen poslancem. Řekl, že poslanecký mandát si i po odchodu ze sociální demokracie ponechá. Svůj odchod z ČSSD označil nutný, i když pečlivě zvažovaný krok.

„Jsem znechucen dlouhotrvajícími útoky na moji osobu ze strany krajského vedení ČSSD, kde jediným důvodem je, že jsem před rokem odmítl podepsat novou krajskou koaliční smlouvu s ODS a TOP 09. Jsem unaven diskriminací mého aktivního veřejného života v regionu ze strany krajského předsednictva, a to z důvodu obav některých členů vedení z toho, že pravidelně získávám vysoký počet preferenčních hlasů ve volbách,“ napsal Novotný .

„Sociálně orientované myšlení“ prý ale odchodem z ČSSD neopouští, zůstává v poslaneckém klubu ČSSD. „Pokud bude o moji práci a zkušenosti zájem, rád bych je využil pro Karlovarský kraj,“ dodal. Předseda místní organizace v Sokolově a náměstek hejtmana Miloslav Čermák řekl, že skutečné důvody Novotného odchodu nezná.

Podle informací ČTK Novotný reagoval rezignací na jednání místní organizace ČSSD v Sokolově, kde se začínala projednávat kandidátka do krajských voleb. „Pan Čermák se sám delegoval do funkce lídra, aniž by to prošlo nějakým demokratickým procesem. To byla poslední kapka,“ řekl bývalý hejtman.

Novotný stejně jako další hejtmani, kteří byli zvoleni i do Poslanecké sněmovny, čelil tlaku, aby si vybral jen jednu z funkcí. Nakonec zvolil funkci poslance

Čermák ale řekl, že se zatím jen vybírají kandidáti a o pořadí na kandiátce se dosud vůbec nejednalo. Podle Čermáka bude nyní důležité i to, jak se postaví Novotný ke své roli ve Sněmovně, kam byl zvolen za ČSSD.

I kdyby ale Novotný klub ČSSD opustil, sílu koalice by tím neohrozil, vláda má ve dvoustečlenné dolní komoře celkem 111 poslanců. Největší poslanecký klub má právě ČSSD s 50 poslanci zvolenými za tuto stranu.

„Kolega Novotný mě informoval o tomto svém kroku (odchodu z ČSSD). Domluvili jsme se, že členem poslaneckého klubu zůstane,“ řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. „Mohu potvrdit, že tak, jak se mi vyjádřil, tak toto jeho rozhodnutí nepramení z jakékoli situace zde v Poslanecké sněmovně. Má to souvislost s regionem,“ dodal. Podle Sklenáka je však nešťastné, když někteří lidé získají zastupitelský nebo poslanecký mandát za ČSSD a pak ze strany vystoupí.

Odchodem Novotného ze strany vyvrcholily spory mezi Novotným a členy ČSSD v kraji. Novotný stejně jako další hejtmani, kteří byli zvoleni i do Poslanecké sněmovny, čelil tlaku, aby si vybral jen jednu z funkcí. Nakonec zvolil funkci poslance.

Novotný byl šest let hejtmanem, ve Sněmovně zasedá od roku 2010
Vizitka poslance a bývalého hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného (62), který vystoupil z ČSSD:
Datum a místo narození: 14. prosinec 1952 v Českých Budějovicích
Vzdělání: vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze a Fakultu tělesné výchovy a sportu tamtéž, později si udělal doktorát a absolvoval studium pro ředitele a manažery škol.
Současná funkce: člen Poslanecké sněmovny (od roku 2010; znovuzvolen v roce 2013), působí v rozpočtovém výboru, je členem dozorčí rady VZP.
Kariéra: po studiu začal učit na gymnáziu v Karlových Varech, v roce 1978 přešel na vlastní žádost do Sokolova na Střední odborné učiliště strojírenské, v letech 1983 až 1987 pracoval jako referent odboru investic na ředitelství Hnědouhelných dolů Sokolov, poté se vrátil na strojírenské učiliště do funkce zástupce ředitele; v roce 1998 byl jmenován ředitelem Integrované střední školy technické a ekonomické Sokolov, která vznikla spojením strojírenského učiliště s elektrotechnickou průmyslovou školou.
Členství a funkce v politických stranách: doposud člen ČSSD (od roku 2002), v letech 1983 až 1989 byl členem KSČ.
Rodina: ženatý, má dva syny
Ostatní: Na podzim 2013 byl lídrem ČSSD v Karlovarském kraji v předčasných parlamentních volbách. Po obhájení poslaneckého mandátu řekl, že by rád zůstal zároveň i hejtmanem - stejně jako v uplynulých třech letech. Novotný tvrdil, že spojení obou funkcí je kvůli lepším kontaktům výhodné. Byl jedním ze dvou hejtmanů za ČSSD (spolu s hejtmanem Vysočiny Jiřím Běhounkem), kteří se rozhodli nepodřídit se stranickému usnesení proti kumulaci funkcí a ponechali si funkce poslance i hejtmana. Na funkci hejtmana rezignoval letos v únoru poté, co ho loni v listopadu sociální demokraté z Karlovarska vyzvali, aby si vybral mezi funkcí hejtmana a poslance.
V prosinci 2013 ustál návrh na odvolání z funkce hejtmana. Podala jej opoziční zastupitelka Jana Wildumetzová (ODS), podle níž byl Novotný spoluodpovědný za zadluženost kraje, manažersky selhal, kvůli souběhu dvou funkcí neměl čas na řízení kraje a také nepřijal politickou odpovědnost za problémy Regionálního operačního programu, kterému kraj musí vracet stamiliony.
Novotný se celý život věnuje volejbalu. V mládí byl aktivním hráčem, zúčastnil se letní univerziády a hrával ligové soutěže. Později se stal funkcionářem a trenérem mládeže, mimo jiné i u českých mládežnických reprezentací.