Experti se shodli na věku odchodu do penze, limit 65 let má platit za rok

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Expertní skupina složená ze zástupců vládních stran se dohodla na maximálním věku pro odchod do penze. Lidé narození před rokem 1971 by podle ní měli do důchodu odcházet v 65 letech. Návrh nyní zamíří do vlády, potvrdil lidovecký místopředseda Jan Bartošek. Věk nástupu do penze není v ČR pevně stanoven.

Limit 65 let pro odchod do důchodu by měl podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) začít platit už za rok. „Tak jako ostatní návrhy, počítáme s tím, že by měl platit od roku 2017,“ řekla ministryně ČT.

V současnosti se důchodový věk zvyšuje automaticky, aniž by byla stanovena jakákoli krajní hranice. Každoročně se zvyšuje u mužů o dva měsíce a u žen o čtyři měsíce.

Loni byly výdaje na penze o 43,4 miliardy vyšší než příjmy

Jeho zastropování na úrovni 65 let už letos v létě navrhlo ministerstvo práce a sociálních věcí. Zdůvodnilo to tím, že chybějící limit snižuje důvěru lidí v důchodový systém. Podle návrhu ministerstva by hranice procházela každých pět let revizí a její výše případně upravovala tak, aby lidé v důchodu strávili čtvrtinu života.

Doba, kterou senioři a seniorky stráví v Česku na odpočinku a pobírají penzi, se postupně prodlužuje. Zatímco v roce 2000 důchod mužů trval v průměru 16,8 roku a žen 22,7 roku, loni u mužů 19 let a u žen 27,1 roku. Průměrná penze zahrnuje 23,6 roku. Vyplývá to ze statistické ročenky důchodového pojištění, kterou vydala Česká správa sociálního zabezpečení.

Podle některých expertů je však český důchodový systém beze změn dlouhodobě neudržitelný. Už několik let je v dluzích. Loni byly výdaje na penze o 43,4 miliardy vyšší než příjmy. Růst nákladů brzdí třeba právě odsouvání důchodového věku. Evropská komise a další instituce Česko opakovaně kritizovaly za to, že má penzijní věk ve srovnání s některými jinými vyspělými zeměmi nízký.