Experti věští konec EET. Senát schválil jeho odklad do roku 2022

EET

EET Zdroj: profimedia.cz

EET
Ministryně financí Alena Schillerová
3
Fotogalerie

Senát podle očekávání schválil prodloužení odkladu elektronické evidence tržeb do roku 2022. Důvodem je podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) snaha ulevit podnikatelům v době koronavirové epidemie. Podle expertů to znamená konec tohoto projektu. Přímé zrušení EET na rozdíl od poslanců dnes žádný ze senátorů nepožadoval. Návrh nyní dostane k podpisu prezident.

Povinnost EET je prozatím zrušena do konce letošního roku. Vláda navrhla další odklad na základě aktuální situace kolem šíření koronaviru, výhledu ekonomiky a konzultace s podnikatelskými svazy, asociacemi a komorami. O osudu EET se nejspíš rozhodne ve sněmovních volbách na podzim 2021. Schillerová věří tomu, že EET bude obnoveno.

Podle daňových odborníků ale systém nepřináší očekávané výhody a současná situace nejspíše uspíší jeho konec. Podle manažera daňového oddělení společnosti BDO Petra Linxe jde od začátku spíše o politickou záležitost. "K narovnání podnikatelského prostředí ani významnému naplnění státní kasy nemohlo dojít,“ soudí Linx. "Myslím si, že se jedná o ukončení projektu," dodává. 

Martin Diviš, partner poradenské společnosti PwC doplňuje, že původní zákon o evidenci tržeb doznal již tolika změn, že součástí systému zůstaly pouze platby uskutečněné v hotovosti, a to ve vybraných segmentech ekonomiky.

Odklad evidence se týká nejen stávajících oborů, ale i spuštění poslední fáze EET pro obory, které dosud tržby neevidovaly. Jde například o řemeslníky, lékaře, taxikáře, účetní nebo advokáty. Původně měla být poslední fáze spuštěna letos 1. května. Žádný podnikatel nyní nemusí evidovat své tržby a úřady tuto povinnost ani nekontrolují. Podnikatelé ale mohou tržby evidovat nadále dobrovolně.

Evidence začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 je povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. Podle dostupných informací je aktuálně do EET zapojeno přes 200 tisíc podnikatelů, kteří dosud evidovali zhruba 15,5 miliardy účtenek.