Daňový chaos. Babiš a Hamáček navrhnou vlastní verze náhrady za superhrubou mzdu

Vláda zpřísnila koronavirová opatření: vicepremiér Jan Hamáček na tiskovce. (12.10.2020)

Vláda zpřísnila koronavirová opatření: vicepremiér Jan Hamáček na tiskovce. (12.10.2020) Zdroj: Úřad vlády ČR

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (19.10.2020)
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na konferenci po jednání vlády (16.10.2020)
Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (21.10.2020)
Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)
5
Fotogalerie

Zatímco premiér a šéf ANO Andrej Babiš by snížil daň s příjmů na 15 procent, předseda ČSSD Jan Hamáček navrhuje pokles pouze na 19 procent. Podle svých slov chce ulevit lidem s nižšími příjmy a neohrozit veřejné finance.

Na samotném zrušení superhrubé mzdy se menšinová vládní koalice shoduje, v názoru na možné snížení daně z příjmu ze stávajících 20,1 procenta se však rozchází. Sociální demokracie razantnější úlevu pro většinu zaměstnanců v podobě 15procentní sazby odmítá.

„Dlouhodobě podporujeme zrušení superhrubé mzdy, aby především lidem s nižšími příjmy zůstalo v peněženkách více peněz. V této době ale nedává smysl snižovat daně bohatým a dál rozevírat příjmové nůžky a prohlubovat rozdíly ve společnosti,“ uvedl Jan Hamáček.

Dodal, že právě k tomu by vedl návrh premiéra Andreje Babiše na zavedení dvou sazeb daně z příjmu ve výši 15 a 23 procent s dopadem 70 až 90 miliard korun ročně na veřejné finance. Hamáček připomněl, že šéfka státní pokladny Alena Schillerová (ANO) navíc dosud neřekla, jak tento výpadek nahradit.

Předseda socialistů hodlá na jednání Poslanecké sněmovny načíst dvě předlohy. „Pomohou jako návrhy premiéra lidem s nižšími a středními příjmy, ale nebudou zbytečným dárkem pro ty s vysokými příjmy,“ podotkl.

Konkrétně chce zvýšit základní slevu na poplatníka o 2400 korun na 27 240 korun. Rozpočet by tak přišel o deset miliard korun ročně.

Dále předloží návrh na dvě sazby daně z příjmu ve výši 19 a 23 procent, což kopíruje slib daný programovým prohlášením současného kabinetu. Výpadek je odhadován na 15 až 20 miliard korun. Podle ČSSD jsou oba návrhy rozpočtově odpovědné a nijak zásadně neohrozí státní pokladnu ani rozpočty samospráv.

Předlohu premiéra Babiše spojenou s návrhem na další rozvolnění rozpočtových pravidel kritizuje i opozice. „Krizi nesmíme zneužívat k tomu, abychom totálně rezignovali na jakákoli pravidla a zneužili ji k neefektivnímu rozhazování peněz bez ohledu na budoucnost,“ řekl šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Míní, že smysl mají krátkodobá opatření na pomoc ekonomice, v dlouhodobém horizontu je však třeba směřovat k vyrovnanému rozpočtu, podobně jako Německo nebo Rakousko.

Kvůli nastavení daňových sazeb i plánovanému rozvolnění rozpočtových pravidel považují Babišův návrh za problematický i Piráti. „Uvolnění pravidel budeme chtít zcela vyškrtnout,“ uvedl místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík.

Piráti stejně jako Hamáček chtějí premiérem navrhovanou sazbu 15 procent nahradit devatenáctiprocentní, a místo toho zvýšit daňovou slevu na poplatníka.

ODS podle místopředsedy Martina Kupky znovu předloží vlastní návrh na zrušení superhrubé mzdy a zavedení jedné patnáctiprocentní daně z příjmu. Návrh by podle něj neměl být projednáván v režimu legislativní nouze, vyžaduje větší debatu.