Exposlanec Fuksa chce od státu odškodné i za ztracený diář

někdejší poslanec a ministr Ivan Fuksa (na archivním snímku)

někdejší poslanec a ministr Ivan Fuksa (na archivním snímku)

Obvodní soud pro Prahu 2 dnes projednával žalobu exposlance za ODS Ivana Fuksy, jenž po státu požaduje čtyřmilionové odškodné za trestní stíhání v kauze takzvaných trafik. Fuksa předložil desítky důkazů o údajné nemajetkové újmě, kterou mu prý obvinění ze zneužití pravomoci způsobilo. Mimo jiné šlo o novinové články nejen v češtině, ale i v polštině, ruštině a švédštině. Stěžuje si i na to, že mu policie nevrátila důležitý diář.

Fuksa předloni strávil stejně jako další bývalí poslanci za ODS Petr Tluchoř a Marek Šnajdr měsíc ve vazbě kvůli obvinění, že si nechal slíbit lukrativní post ve státní firmě výměnou za složení poslaneckého mandátu. Jejich trestní stíhání zastavil nejvyšší státní zástupce poté, co Nejvyšší soud dospěl k závěru, že muži jsou kvůli poslanecké indemnitě vyňati z pravomoci orgánů činných v trestním řízení, a že je tedy trestně stíhat nelze.

Všichni tři se následně obrátili na ministerstvo spravedlnosti s žádostí o odškodnění. Úřad loni jejich nároky odmítl s tím, že právo na náhradu škody nemá ten, jehož trestní stíhání bylo zastaveno jen proto, že není za spáchaný trestný čin trestně odpovědný. Trojice poté podala žaloby na stát.

Šnajdr žádá omluvu, Fuksa odškodné

Zatímco Šnajdr v prosinci projevil ochotu ke smíru s ministerstvem pod podmínkou, že se mu stát nebo státní zastupitelství veřejně omluví, Fuksa na soudním rozhodnutí ohledně odškodného trvá. Prostřednictvím svého právníka Tomáše Gřivny si dnes stěžoval i na to, že mu policisté nevrátili zelený diář s poznámkami osobního charakteru. K prokázání toho, jak moc byly důležité, dokonce Fuksa navrhl účastnický výslech své manželky. Soudce se zatím nevyjádřil, zda na návrh přistoupí.

U soudu také zazněl lékařský posudek, podle nějž Fuksa za prvních deset dní ve vazbě zhubl několik kilogramů a obviněním byla narušena jeho víra ve spravedlnost. Venku prý má pocit, že může být sledován, a vadí mu, že je středem pozornosti. Má pokleslou náladu a nic ho nebaví, konstatoval nemocniční lékař, který exposlanci předepsal antidepresiva.

Veřejné projednání žaloby, na které se dnes přišel podívat i Tluchořův advokát Marek Nespala, bude pokračovat 16. února, kdy soud možná vyslechne samotného Fuksu. Právník Gřivna navíc musí doložit, proč některé úkony právní služby účtuje jako „mimořádné obtížné“ či „časově náročné“.

Kauza trafik
Šnajdr loni strávil měsíc ve vazbě kvůli obvinění, že si nechali slíbit „trafiky“ v podobě lukrativních postů ve státní firmě výměnou za to, že se vzdá poslaneckého mandátu. Stejně na tom byli jeho kolegové Ivan Fuksa a Petr Tluchoř. Nejvyšší soud následně dospěl k závěru, že exposlanci jsou kvůli poslanecké indemnitě vyňati z pravomoci orgánů činných v trestním řízení, a že je tedy nelze trestně stíhat.
Ministerstvo spravedlnosti je letos odmítlo odškodnit, obrátili se proto na soud. Fuksův případ se začal řešit v prosinci 2014, termín projednání Tluchořovy žaloby zatím nebyl určen.
V případu údajných trafik jsou nadále obviněni expremiér Petr Nečas (ODS), jeho současná manželka Jana Nečasová (dříve Nagyová) a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Kauzy kolem Nagyové loni vedly k pádu Nečasovy vlády, Nečas se vzdal i funkce předsedy ODS.

Někdejší ministr zemědělství Fuksa byl poslancem od května 2010 do listopadu 2012. Tehdy společně s několika dalšími „rebely“ z ODS kritizoval vládní daňový balíček, jehož schválení premiér Petr Nečas (ODS) spojil s vyslovením důvěry vládě. Následně se Fuksa poslaneckého mandátu vzdal, balíček byl poté schválen. Od ledna 2013 se Fuksa stal vrchním ředitelem Českého Aeroholdingu.

V případu údajných trafik jsou dále obviněni expremiér Petr Nečas (ODS), jeho manželka Jana Nečasová (dříve Nagyová) a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Kauzy kolem Nagyové vedly v roce 2013 k pádu Nečasovy vlády, Nečas se vzdal i funkce předsedy ODS.