Exprimátora Liberce stíhá policie. Měl převádět nemovitosti pod cenou

Jiří Kittner

Jiří Kittner Zdroj: CTK

Tři lidé z bývalého vedení liberecké radnice včetně exprimátora Jiřího Kittnera (ODS) čelí obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Podle protikorupční policie se podíleli na převedení městských nemovitostí na třetí osobu pod tržní hodnotou – to celé prostřednictvím městské společnosti Sportovní areál Ještěd. Způsobili tím údajně škodu kolem 17,7 milionu korun. Kittner vinu odmítá.

Převedení majetku bylo podle kriminalistů předem dohodnuté. „Návrhy na majetkoprávní operace měly obviněné osoby předkládat zastupitelům města ke schválení za takzvané vyhláškové ceny, tedy za ceny výrazně nižší než tržní,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej. Před hlasováním zastupitelů pak obvinění údajně návrhy nepravdivě odůvodňovali a zamlčovali podstatné okolnosti.

Trestní oznámení podalo občanské sdružení Čmelák, jehož předsedou je v dubnu odvolaný liberecký primátor Jan Korytář ze sdružení Změna pro Liberec. „Šlo hlavně o kšefty s městskými pozemky, které se různě rozprodávaly,“ řekl Korytář a dodal, že dalšími obviněnými jsou zřejmě bývalý liberecký zastupitel Jiří Zeronik a někdejší primátorův náměstek Pavel Krenk (oba ODS).

Informaci o stíhání tří osob potvrdil krajský státní zástupce Miloš Klátik. „Trestná činnost souvisí s nakládáním s majetkem města a majetkem této obchodní společnosti a současně i se zneužitím postavení jak v orgánech města, tak v orgánech této obchodní společnosti,“ řekl. Jak dlouho případně může vyšetřování trvat, ale odhadovat nechtěl. „Je zřejmé, že určitě dojde k přezkumu usnesení, to je na místě, ale další vývoj nedokážu předpokládat,“ dodal žalobce.

Všichni obvinění jsou stíháni pro trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele, dva z nich dále kvůli podvodu a třetí pro porušování povinnosti při správě cizího majetku. Vyšetřováni jsou na svobodě.

Podle Kittnera je za obviněním snaha očernit jeho jméno

Obvinění se podle kriminalistů týká let 2003 až 2006. Kittner je označil za neodůvodněné. V prohlášení, které uvedl, že se bude bránit všemi dostupnými prostředky. „Vidím v tom zcela zřejmé zadání některých skupin, které se snahou očernit mé jméno za každou cenu nijak netají,“ uvedl Kittner.

Kittner byl předsedou představenstva Sportovního areálu Ještěd v letech 2005 až 2011. Krenk byl jeho předchůdcem od roku 2003. Zeronik byl v letech 2003 až 2007 členem dozorčí rady akciové společnosti. Jméno podnikatele Zeronika figuruje i v kauze údajného pokusu o uplacení Šimona Stejkozy, asistenta poslance Věcí veřejných Michala Babáka. Společně s dalšími dvěma muži prý chtěl, aby Stejkoza u svého nadřízeného zajistil dotace na zřízení a výstavbu soukromé technické vysoké školy. Zeronik v souvislosti s případem pozastavil své členství v ODS.