Filipínská pobřežní stráž má zájem o české hangáry

OBLOUKOVÁ HALA. Filipínská pobřežní stráž poptává tento typ budovy se zděnou částí a zázemím F pro důstojníky

OBLOUKOVÁ HALA. Filipínská pobřežní stráž poptává tento typ budovy se zděnou částí a zázemím F pro důstojníky Zdroj: Attl

O dodávce hal pro vrtulníky, letadla i vojáky do jihovýchodní Asie jedná rodinná firma Attl.

Společnost Attl a spo. jedná o možné dodávce asi patnácti obloukových hal z Česka pro filipínskou pobřežní stráž. „Jde o tři až čtyři hangáry pro letadla a vrtulníky a jedenáct hal pro vojáky a důstojníky,“ uvedl obchodní ředitel Tomáš Attl. „Rámcově mohu říci, že jedna kompletně zařízená hala o ploše 25 krát 40 metrů včetně zděné části se zázemím by pro pobřežní stráž znamenala investici zhruba 1,5 až 2,5 milionu eur,“ upřesnil Tomáš Attl.

Filipínci zvažují, zda nakoupí jen materiál a haly si postaví sami, nebo firma Attl zajistí i kompletní stavbu. Této možnosti dává pobřežní stráž přednost. Zástupci firmy Attl chtějí v nejbližších dnech oslovit Českou exportní banku. Pokud by přistoupila na profinancování obchodu, kontrakt by směřoval k podpisu.

Podle Benjamina Žigy z obchodně ekonomického úseku českého zastupitelského úřadu v Manile nastal pro obchod s pobřežní stráží ideální čas, protože se má tato ozbrojená složka záhy výrazně rozrůst. „V prvotní fázi se počítá se čtyřmi tisíci nových rekrutů, ale v rozpětí deseti let by měl počet příslušníků vzrůst ze současných devíti tisíc na třicet tisíc,“ informoval Žiga.

Filipíny se potýkají s rostoucím počtem pirátských útoků na moři a také s teroristickou skupinou Abú Sajjáf. Dlouhodobě také trvá mocenské napětí v Jihočínském moři, kde se Filipíny přou o některé ostrovy s Čínou. Manila proto posiluje ozbrojené složky, v nichž momentálně slouží 85 tisíc vojáků.