Firmy chtějí letos růst financovat hlavně z vlastních zdrojů

Letošní růst plánuje 70 procent tuzemských firem financovat z vlastních zdrojů. Pouze pětina má v plánu získat bankovní úvěr na svoji expanzi. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti PwC mezi generálními řediteli tuzemských firem. Ani jedna tuzemská firma pak nepočítá letos s využitím financování přes kapitálový trh nebo veřejné zdroje.

Obdobná, i když mírně lepší, je situace podle průzkumu i na Slovensku. V obou zemích plánují šéfové firem využít především jako zdroj financování vlastní kapitál firem. Zatímco v Česku je to 70 procent firem, na Slovensku to je 60 procent podniků.

„Alternativní zdroje financování jsou dostupné, nicméně jejich využití je omezeno řadou faktorů jako menší zájem investorů o rozvojové projekty ve srovnání s odkupy firem, nejistota spojená s možnou ztrátou kontroly nad firmou, regulatorní požadavky kapitálového trhu nebo prostě obava z nutnosti odkrýt před investory karty,“ uvedl senior manažer v oddělení Poradenství při transakcích PwC ČR Petr Nechvátal.

Na Slovensku se však podle PwC finanční trh vzpamatovává rychleji a firmy uvažují o širším portfoliu možných zdrojů financování. Získat zdroje v oblasti rizikového kapitálu a fondů private equity chce na Slovensku získat 6,5 procenta oslovených generálních ředitelů, v Česku jsou to tři procenta.

Průzkum PwC vznikl na základě odpovědí téměř 70 generálních ředitelů významných firem působících na českém trhu. Průzkum se uskutečnil v průběhu února a března 2011.