Fremr, Křesťanová a Ronovská. Senát schválil nové ústavní soudce, které navrhl Pavel

Prezident Petr Pavel v Senátu ČR pro podporu jmenování Ústavních soudců.

Prezident Petr Pavel v Senátu ČR pro podporu jmenování Ústavních soudců. Zdroj: Profimedia.cz

Bývalý místopředseda Mezinárodního trestního soudu Robert Fremr bude ústavním soudcem. Senát ve středu jeho nominaci schválil navzdory pochybnostem kvůli kauze Olšanské hřbitovy z roku 1988, v níž se na zmanipulované obžalobě podílela komunistická tajná policie. Ústavní soud posílí i místopředsedkyně pražského městského soudu Veronika Křesťanová a profesorka občanského práva Kateřina Ronovská. 

Fremr v tajných volbách získal hlasy 36 z 67 hlasujících členů horní parlamentní komory. Obě kandidátky dostaly shodně 48 z 67 odevzdaných hlasů.

Fremr, který je soudcem od roku 1982, působil i jako soudce Mezinárodního soudního tribunálu pro Rwandu. V současnosti je místopředsedou Vrchního soudu v Praze. Fremr je považován za respektovaného odborníka na trestní právo, v jeho prospěch hovoří zahraniční zkušenosti. Od října do listopadu 1989 byl Fremr členem tehdejší Komunistické strany Československa. O Fremrovi se spekuluje jako o budoucím místopředsedovi Ústavního soudu.

Křesťanová pracuje u pražského městského soudu od roku 2010. Předtím od roku 1992 po vystudování Právnické fakulty Univerzity Karlovy působila v advokacii. Vedoucí katedry občanského práva Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně Ronovská na katedře vyučuje od roku 1999, její šéfkou se stala o 20 let později. Profesorkou byla jmenována předloni. Vyučuje občanské právo hmotné, spolkové a nadační právo, věnuje se právu neziskových organizací a ochraně osobnosti.

Prezident Petr Pavel je rád, že Senát schválil další tři jeho nominace na ústavní soudce. Je přesvědčen o tom, že jsou to osobnosti, které Ústavní soud (ÚS) významně obohatí, uvedl dnes na twitteru. 

„Jejich odborný profil zapadá do mé představy o složení Ústavního soudu coby mozaiky různých právních profesí, pohledů i zkušeností,“ uvedl prezident, který své kandidáty přišel dnes do Senátu představit.

„Jsem přesvědčen, že všichni tři jsou osobnosti, které ho (ÚS) významně obohatí. Právě pestrost Ústavního soudu, ale i jeho odbornost, důvěryhodnost a nezávislost jsou nezbytným předpokladem, aby dokázal ochránit lidská práva i ústavnost naší země,“ dodal Pavel.