Glosa Jany Havligerové: Zeman kontra Sobotka

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Bohuslav Sobotka v pozadí Miloš Zeman
Bohuslav Sobotka přivezl Miloši Zemanovi do Lán seznam ministrů budoucí vlády
prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka
4
Fotogalerie

Premiér odmítl kontrasignovat jmenování dlouholetého předsedy Jazzové sekce Karla Srpa členem Etické komise. Ta rozhoduje o ocenění protikomunistických bojovníků. 

Premiér odmítl kontrasignovat jmenování dlouholetého předsedy Jazzové sekce Karla Srpa členem Etické komise. Ta rozhoduje o ocenění protikomunistických bojovníků. S návrhem na Srpovo jmenování přišel minulý týden prezident, předseda vlády ale poukázal na zákon, podle nějž mohou v komisi zasedat jen „spolehlivé osoby“. Srp na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let, doloženo svědky, spolupracoval s StB.

Reakce Hradu na sebe nenechala dlouho čekat, na Twitteru se ozval prezidentův mluvčí. Jak napsal, Srp prokázal odvahu v době, kdy nebyla levná. Sobotka prý odvahu neprojevuje, jde za hlasem mediálního mainstreamu. Laciný argument. Že je Zeman dlouholetým Srpovým příznivcem a zastáncem, je známá věc.

Stejně jako fakt, že prezident neměří jedním metrem. Stačí připomenout nejmenování docenta Iva Ošťádala profesorem. Důvod: Podle Hradu údajně spolupracoval s StB. A jak se to má se Sobotkovou odvahou? Postavit se Zemanovi ve volebním roce na místní poměry docela odvaha je.