Zeman chce do etické komise donašeče StB, Sobotka jmenování nepodepíše

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Zdroj: ctk

Miloš Zeman s Karlem Srpem během slavnostního odhalení busty Françoise Mitterranda v červenci 2015.
Miloš Zeman
Miloš Zeman
Miloš Zeman
prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka
7
Fotogalerie

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odmítl podepsat rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana jmenovat Karla Srpa členem Etické komise pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu. Srp podle Sobotky není spolehlivou osobou a nesplňuje zákonné předpoklady pro členství v Etické komisi. Podle veřejně dostupných informací Srp dlouhodobě a opakovaně donášel Státní bezpečnosti (StB), zdůvodnil Sobotka. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že Srp v minulosti prokázal odvahu, zato premiér ji neprojevuje a jde za hlasem mediálního mainstreamu.

"Pan Karel Srp udělal v době totality hodně dobrých věcí pro nezávislou kulturu. Bohužel ale udělal také špatné věci. Podle veřejně dostupných informací dlouhodobě a opakovaně donášel Státní bezpečnosti. Proto nesplňuje zákonné předpoklady, aby se mohl stát členem Etické komise, která rozhoduje o ocenění pro účastníky protikomunistického odporu," uvedl premiér v prohlášení.

Srp je zakladatelem Jazzové sekce, která se před listopadem 1989 podílela na vydávání legálních i zakázaných publikací. Srp se objevil v neoficiálních seznamech spolupracovníků Státní bezpečnosti, takzvaných Cibulkových seznamech, jako spolupracovník komunistické tajné policie. V prosinci 2000 Městský soud v Praze 1 rozhodl, že byl ve spisech StB evidován jako její spolupracovník neoprávněně. V roce 2013 jej Zeman ocenil Medailí Za zásluhy.

Zeman jmenoval Srpa členem komise v polovině minulého týdne. Pětileté funkční období mu mělo začít od dubna. Sobotka dnes však ke svému rozhodnutí uvedl, že zákon o účastnících odboje a odporu proti komunismu vyžaduje po členech komise "spolehlivost".

Za spolehlivého se pak nemůže považovat člověk, který svým chováním od února 1948 do listopadu 1989 dal důvod k pochybám o řádném výkonu funkce člena komise, cituje Úřad vlády ustanovení zákona.

Etická komise pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu se skládá z devíti členů. Po dvou volí a odvolává Poslanecká sněmovna, Senát, vláda a Rada Ústavu pro studium totalitních režimů, jednoho jmenuje a odvolává prezident republiky, jehož rozhodnutí podléhá kontrasignaci premiéra.

Komise vznikla na základě zákona o protikomunistickém odboji z roku 2011. Rozhoduje mimo jiné o odvoláních žadatelů o osvědčení aktivního účastníka třetího odboje, kterým nevyhovělo ministerstvo obrany. Loňskou novelou získala právo provádět přezkum a rozhodnout o obnově řízení o osvědčení.


Ovčáček: Srp prokázal v minulosti odvahu, Sobotka ji neprojevuje

Karel Srp, kterého prezident Miloš Zeman navrhl do Etické komise pro ocenění účastníků protikomunistického odboje, podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka prokázal odvahu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podle něj odvahu neprojevuje, jde za hlasem mediálního mainstreamu. Sobotka podle něj jméno Srpa pošlapává. Ovčáček to uvedl na twitteru.

"Srp jednoznačně prokázal odvahu v době, kdy nebyla levná. B. Sobotka odvahu neprojevuje, jde za hlasem mediálního mainstreamu," napsal mluvčí.

Na twitteru také v jiném příspěvku uvedl, že v roce 1986 byl Srp uvězněn komunistickým režimem, v roce 1988 se zúčastnil snídaně s tehdejším francouzským prezidentem Françoisem Mitterrandem a v roce 2017 "Sobotka šlape" po jeho jméně.

Karel Srp je znám jako dlouholetý předseda Jazzové sekce

- Karel Srp nejvíce proslul jako zakladatel a předseda Artfora - Jazzové sekce v 70. letech. Tato organizace, která podporovala během normalizace alternativní umělecké proudy, čelila v 80. letech kampani tehdejšího komunistického režimu, který ji chtěl zdiskreditovat.
- Po politickém procesu byl Srp v roce 1986 odsouzen k 16 měsícům nepodmíněně. V roce 1988 se účastnil spolu s dalšími disidenty již legendární snídaně s francouzským prezidentem Françoisem Mitterrandem při jeho návštěvě Československa.
- V roce 2000 Městský soud v Praze rozhodl, že Srp byl neoprávněně evidován ve spisech StB jako její spolupracovník (v letech 1979 až 1982 jako agent pod krycím jménem Hudebník). Podle článku v Lidových novinách měl Srp StB podávat informace například o hudebnících Jaroslavu Hutkovi a Vladimíru Mertovi.
- Zkreslování faktů označil Srp za účelové, vedené úmyslem poškodit jeho kandidaturu do Senátu na místo zemřelého senátora Václava Bendy v roce 1999 (nominován za ČSSD). "Agentem jsem nebyl, nicméně to neznamená, že by na mě tehdejší ministerstvo vnitra nevedlo spis jako na zájmovou osobu," řekl Srp v roce 1999. Volby tehdy vyhrál už v prvním kole s drtivou převahou nezávislý kandidát Václav Fischer, Srp získal pouhé jedno procento hlasů.
- Přestože soud rozhodl o tom, že Srp byl v evidenci StB veden neoprávněně jako její spolupracovník, nedostal před dvěma lety od Etické komise osvědčení účastníka protikomunistického odboje, ačkoli byl za komunistické éry vězněn.
- Na svém facebookovém profilu Srp uvádí, že v reakci na vysílání České televize, které se týkalo jeho minulosti, znovu požádal ministerstvo vnitra o lustrační osvědčení a o nahlédnutí do spisu ve vztahu k Hutkovi a Mertovi.
- V říjnu 2013 ho prezident Zeman vyznamenal medailí Za zásluhy. Srp byl i mezi zakladateli sdružení Přátelé Miloše Zemana.
- Narodil se 18. ledna 1937 v Berouně.
- Má stejnojmenného syna, který je kurátorem a znalcem výtvarného umění.